Hoćemo veću kvotu za meso, a ni ovoliko ne možemo da izvezemo 1Foto: EPA MOHAMED MESSARA

Iako nadležni navode da je kvota za izvoz goveđeg mesa u Tursku ispunjena, stručna javnost tvrdi suprotno, te da je zbog toga preuranjeno tražiti da se ta kvota udvostruči.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će Srbija od Turske tražiti veće kvote za izvoz govedine kako bi se umesto 5.000 tona sledeće godine izvozili do 10.000 tona goveđeg mesa. On je dodao da je za samo četiri do pet meseci ispunjena kvota za izvoz goveđeg mesa u Tursku i najavio povećanje subvencija.

– Ovo je jedan od važnijih dana za naše stočarstvo, jer je reč o poslu koji je vredan 25 miliona evra. Subvencije za uzgajivače junadi biće povećane sa 10.000 na 15.000 dinara. Srbija će početi da izvozi meso i u Izrael, Egipat i Liban, a tržište Kine je već otvoreno – naglasio je Nedimović.

Međutim, agroekonomista Milan Prostran navodi za Danas da je aktuelni izvoz goveđeg mesa za Tursku manji od predviđene kvote od 5.000 tona.

– Prema informacijama koje imam Srbija u tu zemlju ne izvozi više od dve hiljade tona goveđeg mesa. Takođe, iako imamo dogovorenu kvotu sa Evropskom unijom od 8.700 tona godišnje, u poslednjih deset godina u najboljem slučaju nikada nismo izvezli na to tržište više od 1.500 tona. Poenta je u tome da treba imati dovoljno kvalitetnog goveđeg mesa za izvoz u inostranstvo da bi se kvote povećavale a to u ovom trenutku nije slučaj – objašnjava naš sagovornik. On ističe da je još jedan od pokazatelja da Srbija nema dovoljno goveđeg mesa za izvoz i veoma visoka cena junetine u prodavnicama. Da je situacija obrnuta, cena bi bila znatno jeftinija.

– Nemam ništa protiv da nadležni u Srbiji potpisuju bilateralne dogovore o povećanju izvoza mesa u inostranstvo. Ali to je ono što bi se reklo na papiru i ne mora da odgovara trenutnom realnom stanju na terenu. Da bi se povećao izvoz goveđeg mesa potrebno je povećati broj goveda. Podsećam da je Srbija devedesetih imala oko dva miliona goveda i izvozila je u zemlje Evrope 25 hiljada tona mesa godišnje. Kao što se iz navedenih podataka vidi sada izvozimo znatno manje nego što je to ranije bio slučaj. Nažalost u međuvremenu je broj grla goveda spao na milion. Da bi se postigli bolji rezultati u izvozu goveđeg mesa neminovno je da se broj grla poveća. U ovom trenutku Srbija nema dovoljno goveda da bi takvi rezultati mogli da se ostvare – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari