HORES: Radnicima u turizmu se isplaćuje minimalac 1Foto: Pixabay/Olya Adamovich

 Direktor poslovnog Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (Hores) Georgi Genov rekao je danas da turistička preduzeća, iako su prva osetila posledice pandemije  korona virusa, nikakvu pomoć od države nisu dobila, pa se zaposlenima isplaćuju minimalne zarade. 

On je za Betu rekao da je u turizmu promet bio smanjen još u februaru za oko 60 odsto i da su već tada svi stranci otkazali aranžmane, a da je u martu otkazano oko 80 odsto poseta.

„Prošle godine, od 1. januara do kraja maja je registrovano 3,5 miliona noćenja, a ove godine ćemo u tom periodu izgubiti dva miliona noćenja“, rekao je Genov.

Ocenio je da je za sada „najavljena državna pomoć „u magli“ jer nema nikakve uredbe koja to garantuje“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre dva dana da „nije od lažljivih političara i da privrednici koji će sutra tražiti pomoć ne traže tri, umesto izgubljenog jednog miliona i da će država nadoknaditi polovinu“, kazao je Genov.

Genov je rekao da su vlasnici hotela i restorana posle isplate plata potpuno iscrpljeni jer su januar i februar inače najslabiji meseci u turizmu, osim u planinskom delu Srbije, a da su kafići u nešto povoljnijoj situaciji jer ne moraju da nabavljaju repromaterijal unapred pa imaju još neke finansijske zalihe.

Dodao je da su sada turistički radnici uglavnom poslati na odmore, a da bi se sačuvali u radnom odnosu neophodna je pomoć države.

„Od Vlade Srbije očekujemo odgovor da, ako u budžetu nema novca za pomoć, to saopšti pa da tražimo drugo rešenje, možda prodajom dela imovine“, rekao je Genov.

Najpoštenije rešenje, prema njegovim rečima, je da država snosi trećinu štete od epidemije, drugu trećinu poslodavci i treću radnici.

Od pomoći bi, kako je rekao, bili i povoljni krediti koje bi obezbedila država sa kamatom od jedan odsto i grejs periodom od 12 meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari