Ove sedmice trebalo bi da bude završeno pripajanje Varaždinske berze Zagrebačkoj kako bi početkom iduće nedelje počela jedinstvena trgovina na Zagrebačkoj berzi, najavila je ta berza. Očekuje se da će spajanje berzi pozitivno delovati na poslovanje stranih i domaćih investitora. Zagrebačka je izvestila i o promeni metodologije i reviziji indeksa akcija Crobex, koje će se takođe primenjivati od sledeće nedelje.

Ove sedmice trebalo bi da bude završeno pripajanje Varaždinske berze Zagrebačkoj kako bi početkom iduće nedelje počela jedinstvena trgovina na Zagrebačkoj berzi, najavila je ta berza. Očekuje se da će spajanje berzi pozitivno delovati na poslovanje stranih i domaćih investitora. Zagrebačka je izvestila i o promeni metodologije i reviziji indeksa akcija Crobex, koje će se takođe primenjivati od sledeće nedelje. U indeks Crobex će ući 30 akcija – 17 iz njegovog dosadašnjeg sastava, sedam koje su bile uključene u indeks Varaždinske berze VIN, pet novih akcija prema redovnim kriterijumima i jedna po kriterijimu za ubrzani ulazak – Inina. U prethodnoj sedmici na Zagrebačkoj berzi ostvaren je promet od 978,38 miliona kuna (za evro se dobija 7,3 kuna), pri čemu su akcije Ine i Adrisa pokrile gotovo 40 odsto redovnog prometa akcijama. Vrednost indeksa Crobex porasla je za 0,63 odsto, na 3.910,1 poen. Na Varaždinskoj berzi u posmatranoj nedelji ostvaren je promet od 121,7 miliona kuna, a vrednost indeksa VIN pala je za 0,56 odsto, na 3.331,1 poen.
Trgovinu na crnogorskim berzama u prethodnoj sedmici obeležio je snažan rast akcija brojnih kompanija i blagi oporavak kod fondova, ali je promet ipak smanjen za oko pet odsto, na 14,94 miliona evra. Indeks NEX 20 ojačao je 13 odsto, na 27.585,99 poena, dok je fondovski NEXPIF porastao 2,7 odsto, na 23.931,25 poena. Moste Montenegroberze je povećan gotovo pet odsto, na 1.402,87 poena. Investitorima su najprivlačnije bile akcije Telekoma, Elektroprivrede (EPCG), Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), Luke Bar, Željeznice i Duvanskog kombinata Podgorica (DKP). Cena akcija DKP u protekloj sedmici je tri dana beležila maksimalno dozvoljeni rast od deset odsto. Ta akcija je u posmatranoj nedelji poskupela za ukupno 43 odsto i završila je sa cenom od 1,72 evra.
Na Makedonskoj berzi promet je u prethodnoj nedelji premašio deset miliona evra. Najviše se trgovalo akcijama farmaceutske kuće Alkaloid, u vrednosti od milion evra, dok je u najvećoj meri, za 32 odsto, porasla cena akcije Makstila. Veliko interesovanje privukla je i TTK banka. Promet njenim akcijama je udvostručen, a cena je porasla za devet odsto. Ta banka objavila je da će prvi put deliti dividendu, od 58,7 denara (0,96 evra) po akciji. Indeks MBI 10 porastao je za nešto više od pet odsto, na 4.934,02 poena. Analitičari kontinuirani rast cena akcija pripisuju činjenici da strani fondovi, posebno slovenački i hrvatski, već duže vreme „pikiraju“ na makedonsko tržište, ističući da su cene akcija velikog broja kompanija još potcenjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari