Hudolin: EU kroz projekte na lokalu podržava ravnomeran regionalni razvoj 1Foto: EPA-EFE/ HOLLIE ADAMS

Šef sektora za upravljanje projektima Delegacije Evropske unije (EU) Štefen Hudolin izjavio je danas da Evropska unija kroz projekte na lokalu podstiče ravnomerni regionalni razvoj.

Hudolin je nakon posete projektima koje EU preko programa EU PRO finansijski podržava u Kragujevcu, Batočini i Rekovcu izjavio da „Evropska unija pruža podršku ukupnom socio-ekonomskom razvoju Srbije kroz projekte koji na lokalu direktno doprinose boljem životu stanovništa, vodeći pri tome računa o ravnomernom regionalnom razvoju i podršci manjim opštinama u Srbiji“, saopšteno je iz kancelarije EU-PRO.

U Batočini je Hudolin posetio radove na sportskim terenima koji obuhvataju rekonstrukciju terena za mali fudbal, dečjeg igrališta kao i izgradnju novih košarkaških i odbojkaških terena, što je projekat ukupne vrednosti od 140.000 evra koji će unaprediti uslove za bavljenje sportskim aktivnostima, posebno među decom i omladinom.

Hudolin je u Rekovcu obišao završne radove na rekonstrukciji Doma kulture koje EU finansira sa 72.000 evra a koji podrazumevaju zamenu krova, postavljanje nove stolarije, poda u sali, renoviranje sanitarnog bloka i nabavku novog nameštaja.

„Drago mi je što Evropska unija može da odgovori na konkretne potrebe lokalnih samouprava te tako u Rekovcu stvaramo uslove za unapređenje kulturne ali i turističke ponude opštine, jer će u potpunosti obnovljenom Domu kulture moći da se organizuju i privredne, kulturne i turističke aktivnosti“, rekao je Hudolin.

Tokom posete Kragujevcu Hudolin je zajedno sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem i gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem posetio obnovljene košarkaške terene u Velikom parku čiju je rekonstrukciju EU finansirala sa skoro 150.000 evra.

Hudolin je u Kragujevcu posetio i projekat poslovne infrastrukture koji je uz EU sredstva od preko 630.000 evra obuvatio izgradnju komunalne infrastrukture i saobraćajnica koje su povezale stare i nove lokacije u industrijskoj zoni.

Projekti se sprovode u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije a aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra.

Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave u regionu Šumadije i zapadne Srbije i regionu južne i istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari