I parking servis i groblja u istoj firmi 1Foto: www.wikipedia.org / By Струјајое

Gradsko veće u Kragujevcu, kako je navedeno u saopštenju sa sednice, utvrdilo je predlog odluke o osnivanju JKP „Čistoća“, koje će ubuduće poslovati pod imenom JKP „Šumadija Kragujevac“.

Tom preduzeću („Čistoća“, odnosno „Šumadija Kragujevac“) podsetimo, u skladu sa nedavnom odlukom gradske skupštine, biće pripojena četiri JKP – „Zelenilo“, „Parking servis“, „Gradska groblja“ i „Tržnice“.

Skupštinskom odlukom bilo je predviđeno da se novom preduzeću u Kragujevcu pripoji i JP „Urbanizam“, svojevremeno jedna od najuglednijih ustanova te vrste u Srbiji šire, ali se od toga, po svemu sudeći, pod pritiskom stručne javnosti, ali i rukovodstva i zaposlenih u „Urbanizmu“ – odustalo. Objedinjavanje komunalnog sektora u Kragujevcu treba, smatraju u gradskoj upravi, da doprinese povećanju efikasnosti u upravljanju i pružanju usluga građanima, kao i smanjenju troškova poslovanja.

Stručna javnost i opozicija tvrde, međutim, da se radi o nebuloznoj odluci, koja će dodatno da ugrozi funkcionisanje već urušenog komunalnog sektora u centru Šumadije. Ističu, pritom, da je ovakvo objedinjavanje primereno samo znatno manjim lokalnim zajednicama, ali ne i gradu od oko 200.000 stanovnika.

„Prihvaćena“ Medicina rada

Gradsko veće donelo je i odluku o prihvatanju udela nad Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika (ranije Zastavina medicina rada), a u skladu sa zaključkom Vlade koja je dala saglasnost da država besplatno prenese svoj udeo u Zavodu na Kragujevac. Time će navodno biti rešeno funkcionisanje i opstanak tog privrednog društva, koje će vremenom da preraste u ustanovu primarne zdravstvene zaštite, u kojoj se decenijama unazad leči blizu 40.000 sadašnjih i bivših radnika Zastavinih i drugih kragujevačkih fabrika i preduzeća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari