Indeksi na Vol stritu potonuli zbog straha od širenja korona virusa 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Indeksi na Vol stritu danas su zabeležili oštar pad, pošto investitori strahuju da će širenje novog korona virusa koji se pojavio u Kini oslabiti globalni ekonomski rast.

Dau Džons je danas izgubio više od 1.031,61 poen, odnosno 3,6 odsto, što je njegov najlošiji rezultat u poslednje dve godine.

Indeks je danas u jednom trenutku bio u minusu 1.079 poena.

Standard end Pur 500 izgubio je 111,86 poena, što je 3,4 odsto, dok je Nasdak pao 3,7 odsto, izgubivši 355,31 poen, zabeleživši najveći gubitak od decembra 2018. godine.

Prinos na 10-godišnje obveznice američkog Ministarstva finansija pao je na najniži nivo u više od tri godine.

Pad indeksa u Njujorku usledio je posle jednako lošeg rezultata na berzama u Evropi i Aziji.

Nemački indeks DAX završio je u minusu četiri odsto, glavni italijanski indeks potonuo je 5,4 odsto, a južnokorejski Kospi 3,9 odsto.

Zaraza novim korona virusom potvrđena je kod više od 79.000 ljudi širo sveta. U Kini, odakle se virus proširio, i dalje je najveći broj zaraženih i umrlih od virusa, ali je u nekim zemljama kao što su Italija i Južna Koreja došlo do naglog skoka obolelih.

U Italiji, zemlji s najviše potvrđenih slučajeva zaraze izvan Azije – 229, od kojih je sedam osoba umrlo, više gradova na severu zemlje stavljeno je u karantin. Neki putevi su blokirani, mnogi fudbalski mečevi su otkazani, a zatvorene su i poznate turističke atrakcije kao što je milanska opera Skala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari