Insajder: Slovenačka avio-kompanija pokrenula postupak zbog dodele državne pomoći Er Srbiji 1Foto: Airserbia.com

Predstavnici slovenačkog avio-prevoznika Adria Ervejs (Adria Airways) pokrenuli su postupak pred institucijama Evropske unije zbog toga što Srbija dodeljuje državnu pomoć nacionalnoj avio kompaniji Er Srbiji, piše Insajder.

„Adria Ervejs je zabrinuta zbog pomoći koju je Republika Srbija nezakonito dodelila Er Srbiji i takvo postupanje smatra nepravičnim, jer dovodi do narušavanja slobodne konkurencije na tržištu“ rekao je za Insajder advokat Dragan Gajin, čija kancelarija zastupa slovenačku kompaniju.

Slovenačka avio-kompanija prvo se, prema rečima advokata Gajina, u aprilu prošle godine obratila Komisiji za kontrolu državne pomoći Srbije, ali se oni do danas nisu izjasnili po ovom zahtevu.

Kako ističe Gajin, pored toga što je pomoć Er Srbiji protivna domaćim propisima o državnoj pomoći, ona takođe predstavlja i kršenje međunarodnih obaveza koje je Republika Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

„Shodno tome, Adria Ervejs je u vezi s državnom pomoći Er Srbiji pokrenula i odgovarajuće postupke koji su joj na raspolaganju na osnovu SSP-a, a u koje su uključena i nadležna tela EU“, naveo je Gajin za Insajder.

Er Srbija je nacionalna avio kompanija u kojoj je 51 odsto vlasnik država, a 49 odsto Etihad, kompanija iz UAE. Er Srbija nasledila je nekadašnji JAT koji je bio u dugovima i na ivici bankrota 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari