Inženjerska komora: Utvrđivanje odgovornosti inženjera 1Foto: N1/Gordana Bjeletić

Inženjerska komora Srbije potvrdila je danas da je tužilac Komore primio prijavu Ministarstva građevinarstva protiv inženjera koji su učestvovali u izgradnji na Koridoru 10, gde se srušio zid i da će posle izjašnjavanja inženjera i pribavljanja dokaza odlučiti da li će biti podignut optužni predlog ili će sud časti odbaciti prijavu, piše Insajder.

Inženjeri koje je prijavilo ministarstvo prvi put su prijavljeni i ranije nisu imali postupke pred sudom časti, navode u Komori, za Insajder.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović prošle nedelje najavila je da će tražiti oduzimanje licenci svim inženjerima koji su potpisivali projekte na kosini na kojoj se srušio zid na Koridoru 10.

Ona je navela da je projekat menjan 11 puta, da je ministarstvo dalo dozvolu još 2010. i da nakon toga nije konsultovano, odnosno obaveštavano o promenama pojakta. Ministarka je navela i da je pitanje ko je tražio promene projakta, pitanje za Koridore Srbije koji su investitor.

U Inženjerskoj komori na pitanja Insajdera navode da im se, u periodu koji je prethodio rušenju ovog zida, niko nije obraćao za mišljenja u vezi Koridora 10. Kako nemaju dokumentovane podatke u vezi sa ovim projektom, kažu i da „nisu u mogućnosti da se izjasne i daju mišljenje o razlozima rušenja zida na Koridoru 10“.

„Po pribavljanju celokupne dokumentacije i terenskih podataka može se dati mišljenje o razlozima rušenja zida i odgovornosti učesnika“, kažu u Komori.

Da bi se utvrdilo ima li odgovornosti inženjera za rušenje zida na kosini 2 na Koridoru 10, tužilac komore će prvo sprovesti prethodni postupak, odnosno pozvaće prijavljene inženjere da se izjasne i pribaviti dokaze.

Posle toga tužilac odlučuje da li će podići optužni predlog ili odbaciti prijavu.

„U slučaju podizanja optužnog predloga sudsko veće sprovodi javnu raspravu na kojoj se saslušavaju stranke i izvode dokazi. Ako se utvrdi postojanje odgovornosti prijavljenih članova Komore, Sud časti u zavisnosti od težine dela, može izreći i meru oduzimanja licence“ , kažu u Inženjerskoj komori za Insajder.

Napominju da je u ovom, kao i u svakom drugom slučaju, tokom postupka neophodno poštovati pretpostavku nevinosti.

Oduzimanje licence je najteža mera koju izriče Sud časti Inženjerske komore i ona se može oduzeti na period od šest meseci do pet godina.

Inženjerska komora Srbije ističe da može postupati samo prema svojim članovima sa licencama i stranim inženjerima ukoliko poseduju licence odgovornog projektanta, izvođača radova, urbaniste ili planera.

„Pravnim licima koja učestvuju u realizaciji projekata od kapitalnog značaja, licence izdaje Ministarstvo saglasno Pravilniku o načinu, postupku i sadržini podataka za utvrđivanje ispunjenosti uslova za izdavanje licence za izradu tehničke dokumentacije i licence za građenje objekata za koje građevinsku dozvolu izdaje Ministarstvo, odnosno autonomna pokrajina“, navode u Komori.

Ukoliko se utvrdi odgovornost pravnih lica licencu im može oduzeti Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari