Od oko 15 miliona evra, koliko je zbog delovanja „stečajne mafije“ oštećena beogradska firma Rad, čak sedam miliona evra odnosi se na transakciju zbog koje je određen pritvor od 30 dana vlasniku Gemaksa Đorđu Antelju.
Reč je o zemljištu na Batajničkom putu br.14, koje je bilo u vlasništvu GP Rad i za koje se sumnja da je u oktobru 2005.

Od oko 15 miliona evra, koliko je zbog delovanja „stečajne mafije“ oštećena beogradska firma Rad, čak sedam miliona evra odnosi se na transakciju zbog koje je određen pritvor od 30 dana vlasniku Gemaksa Đorđu Antelju.
Reč je o zemljištu na Batajničkom putu br.14, koje je bilo u vlasništvu GP Rad i za koje se sumnja da je u oktobru 2005. godine, Antelju prodato po višestruko nižoj ceni od tržišne. Istragom je utvrđeno da je tadašnji stečajni upravnik GP Rad Miljko Živojinović (sin poznatog glumca Velimira-Bate Živojinovića), bez saglasnosti Odbora poverilaca ali uz odobrenje stečajnog sudije Delinke Đurđević (sada u pritvoru), omogućio vlasniku Gemaksa „zaradu“ od sedam miliona evra po osnovu te kupovine, i da li je za tu uslugu od Antelja primio 70 hiljada evra „nadoknade“. I mada Živojinovićevi advokati tvrde da poseduju materijalne dokaze prema kojima njihov branjenik nije kriv, ipak nisu bili spremni, zbog istrage koja je u toku, da saopšte o kakvom dokazu je reč.
Na mejl adrese većine beogradskih medija stigla je kopija zapisnika sa sednice Odbora poverilaca, a iz tog dokumenta može se zaključiti da su poverioci o prodaji zemljišta veličine 11,7 hektara razgovarali na prethodnoj sednici i zaključili da se lokacija unovči neposrednom pogodbom sa ponuđačima Koka Kolom i Gemaksom, prema ceni koju je 21. oktobra 2005. godine odobrio Trgovinski sud u Beogradu.
Potpredsednik Trgovinskog suda u Beogradu Stevo Đuranović, koji je posle hapšenja postupajućeg sudije u stečaju GP Rad Delinke Đurđević , nasledio taj predmet, u interesu istrage nije mogao da pruži više podataka o tome da li su poverioci bili saglasni sa prodajom. „Verodostojnost zapisnika se ispituje“, rekao je Đuranović za Danas i dodao da je reč o veoma složenom predmetu.
– Odbor poverilaca GP Rad nad kojim je uveden stečaj, formiran je u martu 2005. godine prema odredbama starog zakona o stečaju, ali je stečajni postupak počeo da se vodi prema proceduri propisanoj novim Zakonom o stečaju, koji je, nekako u to vreme, stupio na snagu. Ipak, sve do juna 2006. godine nije prenet u nadležnost Agenciji za privatizaciju, što je inače obaveza za sve stečajeve društvenih preduzeća započetih po starom zakonu, u kojima kroz stečaj nije unovčeno više od polovine imovine. Do tog perioda nije precizno mogao da se utvrdi procenat imovine GP Rad koja je prodata, jer su se neki ugovori nalazili u sudskom sporu – rekao je Đuranović.
U Agenciji za privatizaciju takođe nisu mogli da komentarišu šta se u Radu događalo pre nego što je stečaj te kompanije prenet u nadležnost njihovog Centra za stečajeve. Oni podsećaju da je od svih trgovinskih sudova u zemlji, beogradski Trgovinski sud najsporije prebacivao stare stečajeve u nadležnost Agencije. Značajniji predmeti, poput GP Rad, Robnih kuća Beograd, Jugoeksporta tako su tek godinu i po dana od stupanja na snagu novog zakona (sredinom prošle godine) prebačeni Agenciji.
Da podsetimo, zbog štete nanete firmama koje su namerno uvodili u stečaj, a koja po prvim procenama iznosi oko 60 miliona evra, u aprilu prošle godine uhapšen je predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević, stečajni sudija tog suda Delinka Đurđević (koja je vodila i stečaj GP Rad) i još desetak lica. Kako stvari sada stoje, izgleda da je to bio samo vrh ledenog brega, jer je tokom istrage broj uhapšenih narastao na 35 lica, među kojima su advokati, stečajni upravnici oštećenih preduzeća i vlasnici privatnih firmi. Jedan od optuženih, Slobodan Radulović, bivši direktor C marketa, nalazi se u bekstvu, a sa slobode će se braniti još dvadesetak osoba, među kojima je Miljko Živojinović. Suđenje je zakazano za 22. januar, ali istrage po pojedinim detaljima još uvek su u toku, pa nije isključeno da će se lista optuženih proširiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari