Od privatizacije industrije aluminijuma Nissal, pre četiri godine, produktivnost kompanije povećana je osam puta, a do marta naredne godine planirano je da povećamo produktivnost čak 16 puta – najavio je juče bivši generalni direktor Nissala Dragan Jovanović, koji je ovih dana napustio funkciju zbog imenovanja za pomoćnika republičkog ministra za infrastrukturu.

Od privatizacije industrije aluminijuma Nissal, pre četiri godine, produktivnost kompanije povećana je osam puta, a do marta naredne godine planirano je da povećamo produktivnost čak 16 puta – najavio je juče bivši generalni direktor Nissala Dragan Jovanović, koji je ovih dana napustio funkciju zbog imenovanja za pomoćnika republičkog ministra za infrastrukturu. Na konferenciji za novinare saopšteno je takođe i da je Nissal, za prvih osam meseci ove godine, u odnosu na isti period lane, povećao fizički obim proizvodnje za 42 odsto, dok je ukupan prihod uvećan za 53 odsto. Ovakvim rezultatima najviše je doprineo ovogodišnji izvoz od 10,8 miliona evra, što je za 80 odsto više nego u prvih osam meseci prošle godine. Jovanović je kazao da su ovakvi rezultati samo nastavak pozitivnog trenda, koji je započeo nakon privatizacije 2003. godine, zbog čega smatra da je reč o „jednoj od najuspešnijih privatizacija u Srbiji“. Novi vlasnik Nissala, beogradski Domal inženjering „uložio je 12 miliona evra u najsavremeniju opremu i renovirao i izgradio tri proizvodne hale.
– Jedan od glavnih pokretača razvoja Nissala je izvoz u Nemačku, i zemlje u okruženju. Takođe, potpisali smo, ili smo pred potpisivanjem, ugovora za opremanje objekata u Rusiji, zgrada vlade i ministarstava u Republici Srpskoj i novih objekata u Crnoj Gori. Očekujemo i izuzetno važan posao u Kuvajtu, koji će nas poslovno etablirati u ovom delu Evrope. Već naredne godine trebalo bi da budemo prvi i na domaćem tržištu, gde sada dominiraju aluminijumski prozvodi iz Grčke i Turske, koji su slabijeg kvaliteta, ali su konkurentni po ceni – rekao je Jovanović.
On je podsetio da je od početka porivatizacije broj radnika smanjen sa 1.500 na 650. Prema njegovoj tvrdnji, zaposleni su otišli iz kompanije „po zakonu i uz otpremnine“, tako da je samo pedesetak radnika bilo nezadovoljno, a neki od njih su, posle sudskih presuda, vraćeni na posao. „Pošto raspolažemo najsavremenijom tehnologijom planiramo da i ubuduće smanjujemo broj radnika, tako da ćemo sledeće godine imati još 60 do 70 zaposlenih manje. Međutim, biće nam potrebno stotinak mladih zanatlija, koji bi trebalo da zamene svoje starije kolege, za koje planiramo odlazak u penziju, ili na Biro za zapošljavanje – do penzije i uz otpremnine. Već smo primili 45 mladih i obrazovanih ljudi, a to ćemo nastaviti i ubuduće“, rekao je Jovanović, dodajući da je prosečna zarada oko 280 evra, ali da „radnik može primiti do 70 odsto više od svoje zarade ukoliko se prekovremeno angažuje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari