Javni dug prvi put ispod 50 odsto BDP-a od 2012. 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Prema poslednjim podacima Ministarstva finansija na kraju novembra prošle godine javni dug je iznosio 52,4 odsto BDP-a.

Nažalost, premijerka na konferenciji na kojoj je govorila nije objasnila kako je došlo to tako velikog pada duga prema BDP-u (za čak 4,2 procentna poena) niti smo dobili odgovor na pitanje upućeno njenom kabinetu.

Takođe nismo dobili ni odgovor od Ministarstva finansija na pitanja o tome koliko trenutno iznosi javni dug prema BDP-u ili da li su otplaćeni neki dugovi.

Ekonomisti napominju da ne znaju na osnovu kojih podataka je premijerka govorila o javnom dugu, ali ističu da je u januaru redovna pojava nagli pad udela javnog duga jer se poredi sa novom vrednošću BDP-a.

Saša Ranđelović profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu kaže da se u januaru uzima u obračun novi BDP, u ovom slučaju procenjeni BDP za 2020. godinu. Isto objašnjenje ima i Mihailo Gajić iz Libeka podsećajući da je za ovu godinu procenjen realni rast BDP-a od četiri odsto.

Ipak, u prethodnih skoro dva meseca smanjen je i apsolutni iznos javnog duga. Uprava za javni dug dala je preliminarnu ocenu stanja javnog duga na dan 23. januara 2020. godine i on je iznosio 23,89 milijardi evra. To je za oko 230 miliona evra manje nego na kraju novembra.

Ipak, čak i kada uzmemo u računicu i BDP uvećan za nominalni rast od šest odsto (četiri odsto realni rast i dva odsto inflaciju) i ovaj umanjeni iznos javnog duga on i dalje iznosi 49,6 odsto BDP-a.

Prema podacima dostupnim na sajtu Uprave za javni dug, u decembru je država prevremeno otkupila državne obveznice u iznosu od 4,8 milijardi dinara, što je nešto više od 40 miliona evra.

Republika Srbija je prošle godine prevremeno otplatila deo od 700 miliona dolara od ukupno 1,5 milijardi dolara obveznica koje dospevaju u februaru ove godine. Istovremeno je otplaćeno i 400 miliona dolara od emisije obveznica teške dve milijarde dolara koje dospevaju 2021. godine.

Od kraja 2012. godine kada je iznos javnog duga iznosio 17,7 milijardi evra, dug države je povećan za više od šest milijardi evra. Međutim, 2012. godine dug je iznosio 52,9 odsto BDP-a, dok je sada iako nominalno veći, u odnosu na BDP smanjen.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.