Javni dug Srbije na kraju marta uvećan na 55,7 odsto BDP-a 1Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Javni dug Srbije na kraju marta ove godine iznosio je 28,1 milijardu evra, što je činilo 55,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Na kraju februara je javni dug bio 27 milijardi evra, odnosno 53,5 odsto BDP-a.

Javni dug Srbije je na kraju prošle godine iznosio je oko 26,7 milijardi evra, odnosno 57,4 odsto BDP-a.

Deficit budžeta Srbije u prvom kvartalu ove godine bio je 23,5 milijardi dinara jer su prihodi iznosili 317,7 milijardi, a rashodi 341,2 milijardi, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

U martu je budžetski deficit iznosio 31 milijardu dinara.

Prihodi budžeta u martu bili su 103,5 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 89,9 milijardi. Najveći deo poreskih prihoda odnosio se na uplatu PDV u iznosu od 51,8 milijardi dinara i akciza od 15,6 milijardi.

Rashodi su iznosili 134,5 milijardi dinara. Troškovi za zaposlene su bili 26,8 milijardi dinara, isplata kamata 11,9 milijardi, kapitalni izdaci 25,2 milijardi a transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 17,7 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u prvom kvartala je ostvaren fiskalni deficit u iznosu od 12,7 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 35,5 milijardi. Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period je bio planiran fiskalni deficit u iznosu od 80,9 milijardi dinara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Javni dug Srbije na kraju marta uvećan na 55,7 odsto BDP-a”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.