JKP „Informatika“ Novi Sad uvela QR kod na račun objedinjene naplate 1Foto: Fonet

Narodna banka Srbije uvodi novi način plaćanja uz pomoć QR (Quick Response) koda koji ima za cilj da smanji troškove platnih transakcija i učini elektronska plaćanja jednostavnijim, čime se građani podstiču da koriste bezgotovinske oblike plaćanja.

Dovoljno je samo da korisnik usmeri kameru telefona i skenira QR kod, da bi se plaćanje iniciralo, čime se smanjuje mogućnost da korisnik napravi grešku prilikom unosa podataka vezanih za plaćanje. Popularnost QR koda kod plaćanja u svetu konstantno raste.

Prateći preporuku NBS, ali i svetske trendove, JKP „Informatika“ Novi Sad je među prvim implementirala jedinstveni QR kod i to već na avgustovskim računima koji ovih dana stižu na adrese naših sugrađana.

Podaci koji su sadržani u QR kodu na štampanim računima dovoljni su da se bez greške i nueporedivo brže, formira nalog za uplatu, očitavanjem na POS terminalima, odnosno u aplikaciji za mobilno bankarstvo. Ovim je JKP „Informatika“ još jednom pokazala da je lider u uvođenju novih tehnologija i praćenju svetskih trendova ne samo u Gradu Novom Sadu već i u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari