Još nema cenovnika za prinudne upravnike 1Foto: Miroslav Dragojević

Gradska uprava naložila je komunalnoj inspekciji da proverava da li su građani registrovali svoje stambene zajednice i odabrali upravnike zgrada, međutim, Grad se još uvek ne izjašnjava o cenovniku usluga prinudne uprave.

Kako bi se ispoštovale odredbe novog zakona o stanovanju – registrovale zgrade i odredili njihovi upravnici, Sekretarijat za inspekcijske poslove je 23. januara naložio opštinskim komunalnim inspekcijama da počnu da vrše nadzor i opominju građane, potvrđeno nam je iz tog sekretarijata. Rok za registraciju stambenih zajednica je istekao 12. decembra prošle godine, a kako je veliki broj zgrada još uvek neprijavljen, inspektori će izlaziti na teren da deluju „preventivno“ kada će davati građanima priliku da registruju svoje zgrade u roku od 30 dana pre nego što im propišu kaznu. A posle kazne sledi u prinudna uprava, što podrazumeva da opština dodeli zgradi upravnika čije će usluge građani plaćati. Naknadu za upravnika treba da odredi jedinica lokalne samouprave, odnosno uprava Grada. Ipak, ni posle godinu dana od usvajanja zakona, i posle više puta upućenih pitanja gradu da li su usvojili cenovnik za te usluge, oni ponovo nisu odgovorili na naše pitanje – koliko će građani plaćati usluge prinudnog upravnika.

Umesto toga, iz Sekretarijata za inspekcijske poslove objašnjavaju da će inspektori, nakon opomene da se stanari registruju, proveravati da li je to i učinjeno, a posle dodatnih 15 dana slede i kazne od 50.000 do čak 2.000.000 dinara.

„Zakonom o inspekcijskom nadzoru, prilikom delovanja inspekcije u svim slučajevima, pa i ovom, propisano je da se deluje preventivno i savetodavno, tako da će komunalni inspektori stambenim zajednicama zapisnikom naložiti da u roku od 30 dana izvrše registraciju. Ukoliko stambena zajednica to ne uradi, inspektor će joj naložiti da izvrši registraciju u roku od 15 dana. U slučaju nepostupanja po rešenju, komunalni inspektor podnosi prijavu za uvođenje prinudne uprave organu gradske opštine. Zakonom o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, propisana je kazna u iznosu od 50.000,00 do 2.000.000,00 dinara, za stambenu zajednicu koja nakon isteka roka propisnog rešenjem inspektora, ne izvrši upis u registar stambenih zajednica, odnosno ne registruje upravnika stambene zajednice“ naveli su iz gradske uprave. Oni dodaju da ipak očekuju da građani izvrše svoju obavezu na vreme i da neće biti potrebe za kaznenim merama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari