
Ugostitelji su svesni da je njihova struka na udaru inspekcije zbog pojačane borbe protiv sive ekonomije, što im, kako tvrde, ne smeta. Ono što im predstavlja problem su neujednačeni kriterijumi i povrh svega nejasni zbog kojih su mnogi suočeni sa trajnim zatvaranjem lokala i gubitkom radnih mesta. Kivni su jer im država s jedne strane pronalazi „dlaku u jajetu“, a s druge ne nudi mogućnost da napreduju jer uprkos višegodišnjoj inicijativi da im se poreska stopa po ugledu na neke druge države smanji sa 20 na 10 odsto, to se ne dešava.
Problem, kako tvrdi ugostitelj iz Bačke Palanke sa kojim smo razgovarali, nije to što inspekcija kontroliše ugostitelje jer to i treba da radi. Sporan je način na koji to radi i tipska rešenja koja im uručuje navodeći u njima da oni goste i radnike dovode u neposrednu opasnost.
– Pre tri godine usvojen je pravilnik u kom ne postoji nikakva klasifikacija, te se iste stvari koje se tiču protivpožarne zaštite odnose i na hotele od 3.000 kvadratnih metara i na lokale od 20 kvadrata. Taj pravilnik je sporan, jer postoje stvari koje zaista nisu mogle da se ispune, imate lokale u nekim zaštićenim zgradama koji ne smeju da se dorađuju i uslove koji se od vas traže a zahtevaju basnoslovna ulaganja – napominje ovaj ugostitelj za naš list.
Inspekcija, kako kaže, u lokale „upada“ najčešće noću, pred kraj smene, sa racijom i uručuje rešenja koja podrazumevaju zatvaranje lokala po hitnom postupku.
– Uz sve to ni žalba ne odlaže rešenje. Problem je u tom rešenju jer ispada da smo svi kojima su uručili takva rešenja držali goste u neposrednoj opasnosti, odnosno u požaru, što je daleko od istine. Naravno, problem je i to što na stotine vlasnika koji su se žalili i mesecima kasnije nisu dobili nikakav odgovor na žalbu – napominje naš sagovornik.
Ukupni prihodi države od ugostiteljstva su nekih 70 miliona evra, što je marginalna cifra u poređenju sa nekim drugim granama, ali ugostitelji iz Užica se pitaju kakvu poruku država šalje primenom tako restriktivne politike prema ugostiteljima zatvarajući ih zbog najsitnijih stvari.
– Kakvu poruku šalju crvene trake turistima na Zlatiboru. Problem je i to što vas zatvaraju najpre na 15 dana, a ako vas drugi put inspekcija kazni, zatvara se objekat na tri meseca, a žalba ne odlaže izvršenje – ističu vlasnici lokala na Zlatiboru i u Užicu.
Od rigoroznih kazni i poreskog opterećenja od 20 odsto, kako kažu, neki ugostitelji ne mogu da se oporave. Poreska stopa za ugostitelje u Švajcarskoj, na primer, jeste četiri, u Holandiji šest, a kod nas čak 20 odsto.
– Želimo da postoje jasni kriterijumi za kontrolu evidencije fiskalnog prometa. Osim toga, ako moj radnik ne može da bude u kuhinji prljav i neadekvatno obučen, onda ni inspektor koji dođe u kontrolu ne može takav da ulazi u kuhinju. Želimo samo jasne kriterijume, a ne da vas kazni zbog bilo čega – napominju ovi vlasnici restorana.
U Poslovnom udruženju hotelsko-ugostiteljske privrede HORES odavno postoji inicijativa da se stopa poreza koju ugostitelji plaćaju na hranu i piće smanji sa 20 na 10 odsto.
– Ugostiteljstvo neposredno zbog visokog nivoa radne intenzivnosti značajno utiče na zaposlenost. Stopa PDV-a na usluge smeštaja u Srbiji je 10 odsto, što je na nivou proseka u EU, ali je stopa PDV-a na hranu i piće znatno viša. U restoranima i keteringu u Francuskoj, Španiji, Italiji, Poljskoj, Holandiji, Kipru te stope su između pet i 10 odsto – ističe Georgi Genov, direktor ovog udruženja.
Smanjenje poreske stope doprinelo bi, smatra on, da dalja ulaganja u ugostiteljstvo budu još atraktivnija, profitabilnost sektora bi se podigla, zaposlenost bi rasla, samim tim pozitivan bi bio uticaj i na borbu protiv sive ekonomije.
– Imamo dosta problema zato smo se žalili državi i podneli inicijative. Nije u pitanju samo poreska stopa, već i problemi koje, na primer, imamo sa propisima koji se tiču protivpožarne zaštite. Tako za objekte veće od 150 kvadratnih metara traži se da imaju spoljnu hidrantnu mrežu što je u Srbiji nezamislivo. Onda bi na hiljade objekata trebalo zatvoriti – kaže za Danas Genov. I zbog toga su, napominje, pokrenuli inicijativu da se ti propisi promene, makar da se poveća kvadratura za objekte koji su obavezni da to urade.
Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa
U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.
Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.
Kafane su u stvari mesta okupljanja i dobrodusnog raspravljavanja o svemu i svacem. A, posto su sadasnje i danasnje „kafane“ ne naklonjene prema nasdem „svevisnjem“ gospodaru, Vucic Aleksandru, e, prema tome treba „ukinuti“ i kafane, koje ne misle kaoi „ON“ – ON – koji ce odluciti sta ces da budes kada PORASTES !
Gospodo, naslov Vam nije ispravan! Treba da pise ,,poreski obveznici KOJI NEMAJU VEZU na meti inspekcije,, zakon se selektivno primenjuje, bogate ne diraju a sirotinju DERU al icija nije do zorje sjala…..
Bravo! Mom prijatelju je inspekcija tražila da poveća broj stolova u bašti, iako tu ne mogu ni fizički da stanu. Smetale su im i žardinjere sa cvećem. Kad je uhvatio vezu, inspektorka mu je naprasno sve “oprostila“.
Dobro je da se neko setio da piše na ovu temu, jer ni jedan medij ne piše o ovom problemu koji je prisutan mesecima unazad. Čak ni na google ne piše ništa. Ne rade oni ovo da bi uveli red u ovu oblast već da vlast utera narodu strah u kosti, tako što zatvara ugostiteljske lokale kao javne objektei pokažuje da kao suzbija sivu ekonomiju za glasače i javno blate ugostitelje prikazujući ih kao kriminalce. Ovde u Ljigu lokalni političar je prijavio desetak lokala poreskoj upravi, a ovi su odmah reagovali i mnoge zatvorili.
Инспекција ради селективно. Многи уопште не издају фисклане рачуне и ништа, имају везу са мафијом, инспекциојом итд, а неке затварају за глупост. Отпустите инспекторе и запослите нове који ће свима исто гледати, такође важи и за друге државне и локалне органе.
Cemu sva ta muka kod nas uNS su pre 4god.digli porez na imovinu4puta sad 5eu m2Pre 8god nestao zanatski pen. Fond sa250mil eu. Ko je tada otsao danas ima600eu. Penz. A danas150eu. Voda2eu. M3 cak naplacuju dimnjacarinu kojom finansiraju propalu firmu jkp stan, najbolje je izdavati tudji stan na dan nikom nista ne placas, ili otvoriti adv. Kanc pa onda si pausalac zaposlis 5 adv. I radis na procenat