Kako će Zrenjanin uklanjati opadne vode 1Foto Fejsbuk - Z.D. - Lokacija budućeg prečistača otpadnih voda

Nakon što je privatnoj firmi poverio gradnju prečistača pijaće vode, koji još uvek ne radi, Zrenjanin je prečišćavanje otpadnih voda poverio kompaniji “Metito” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i ta investicija u planu već je podigla na noge javnost i aktiviste.

Kako saznajemo, “Metito” posao namerava da realizuje posredstvom privrednog društva „Begej water“ DOO osnovanog početkom aprila.

Firmu, čija je delatnost uklanjanje otpadnih voda, zastupaju Rami Ghandour, državljanin Velike Britanije,  Sachin Kodolikar, Indija, Walid Madwar,   Kanada i srpski državljanin  Branislav Zec.

Stoprocentni vlasnik DOO „Begej water“, za sada sa sto dinara osnivačkog kapitala, je firma „EmSerb Water FZE“ sa sedištem u Dubaiu, Ujedinjeni Arapski Emirati. 

-Ovim ugovorom, Zrenjanin postaje prvi grad u Srbiji u kojem će biti primenjen model javno-privatnog partnerstva u upravljanju otpadnim vodama. Na taj način, Zrenjanin nastavlja da bude eksperimentalno mesto za koruptivne poslove u vezi s vodom, s obzirom na to da je i neuspešno postrojenje za prečišćavanje pijaće vode, ugovoreno 2015. godine, bilo prvo iskustvo u Srbiji s privatnim postrojenjem koje se uključuje u vodosnabdevanje – upozorava aktivista Dušan Kokot iz Građanskog preokreta.

Prema njegovim rečima, preduzeće Metito je nepoznato i bez referenci na tržištu Srbije i Evrope, a odabrano je direktnom pogodbom zbog međudržavnog sporazuma Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije i korporacije „Metito utilities ltd“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– Zrenjaninu jeste potreban prečistač otpadnih voda ali do kojeg će se doći na ispravan način, nakon stručne analize alternativnih rešenja, javne rasprave i međunarodnog takmičenja ponuđača, transparentno, a ne preko politički oktroisanog investitora i još jednog eksperimenta nad gradom – kaže Kokot.

Kompanija  Metito je proteklih dana na srpskom, mađarskom, rumunskom i engleskom pozvala zainteresovane da učestvuju u anketi u vezi sa izgradnjom centralnog prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu i prvi Zrenjaninci su se već odazvali.

-Zašto je izostao zakonom propisan postupak javnog nadmetanja,  zašto nije bilo javne nabavke, zašto nema stavljanja na uvid zainteresovanoj i stručnoj javnosti, anketa nije  zvanično sredstvo za predstavljanje stavova javnosti, to može biti samo istraživanje, način prikupljanja stavova zainteresovane i stručne javnosti je zakonom propisan a sprovođenjem ankete nije ispoštovan, šta će se desiti i ko snosi odgovornost ukoliko se ponove greške kao sa izgradnjom prečistača vode – primedbe su u koje je Danas imao uvid.

Da Zrenjanincima neće biti lako ni sa ovom investicijom, smatra i ovdašnji novinar Zoran Dedić.

– Oni su prvi put angažovani u Srbiji na poslu prečišćavanja otpadnih voda i biće potrebno da angažuju vrsne ovdašnje znalce struke ali i jezika, engleskog i onih koji se ovde govore, kako bi komunikacija između njih i „zainteresovane javnosti“ bila što razumljivija. Na taj način verovatno se ne bi dogodila greška kakva je već uočena na „obaveštenju“, gde stoji da se Zrenjanin nalazi u zapadnoj Srbij – kaže novinar Zoran Dedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari