Kamioni zbog spora oko naplate parkinga ceo dan bili na Horgošu 1Foto: Beta/Dragan Gojić (arhiva)

Rampa na graničnom prelazu Horgoš ponovo je podignuta posle dogovora sa nezadovoljnim kamiondžijama da se do ponedeljka neće naplaćivati parking na teretnom carinskom terminalu, javlja RTS.

U ponedeljak će biti održan sastanak predstavnika nadležnih ministarstava, Direkcije za imovinu i prevoznika, na kojem će biti dogovoreni dalji koraci ka konačnom rešenju problema.

Rampe su bile spuštene na Horgošu i od 10 sati pre podne nijedno teretno vozilo nije ušlo u Srbiju preko ovog graničnog prelaza. Na ulazu u zemlju bila je kilometarska kolona, a prisutna je bila i policija.

Problem je nastao kada je privatna kompanija, koja je zakupac parkinga na teretnom carinskom terminalu, počela da naplaćuje parkiranje.

Kamiondžije kažu da ne žele da plaćaju ono što ne koriste. Da bi se ušlo u zemlju, mora se proći kroz parking, a kamiondžije ističu da moraju da plate i kada su prazni i ne koriste ga.

Uputili su zahtev i Vladi i ministarstvima da se rampe skinu i da im se omogući da prolaze kao i do sada – da plaćaju samo ono što koriste.

„Nijedan kamion neće otići odavde, pa makar to bilo i deset dana, dok god ne budemo dobili garancije Vlade da ne može da se naplaćuje ono što i ne sme da se naplaćuje. Moraju biti jasno obeleženi i napisano da se tu plaća. Ko neće da plaća, staće na drugim slobodnim mestima“, rekao je za RTS Neđo Mandić iz udruženje prevoznika „Međunarodni transport“.

Preduzeće „Terminali RSB“ iz Beograda, koje je i zakupilo deo parkinga na carinskom terminalu, uputilo je dopis u kojem su naveli da su posao dobili na tenderu, da su sklopili ugovor i da svi koji koriste parking moraju da ga plate.

Istakli su da svi koji ne žele da koriste parking, odnosno koji unutar 30 minuta obave posao, mogu izaći besplatno, ali to nije zadovoljilo vlasnike kamiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari