Kapitalna investicija za novi koncept življenja 1Foto: D. E.

Uprkos vanrednoj situaciji, nastavljeni su radovi na uređenju najvećeg šabačkog naselja Benska Bara.

Završen je najteži i najskuplji deo posla, zamena dotrajalih podzemnih instalacija, a uveliko se radi na postavljanju staza od behatona, asfaltiranju manjih saobraćajnica kao i uređenju zelenih površina.

Oko 7.000 stanovnika ovog naselja tako dobija drugačiji i kvalitetniji ambijent za život. Saobraćajnice su sužene, da bi se usporio automobilski saobraćaj, a izgrađene su nove biciklističke staze.

Trotoari su prošireni, a stanovnici su dobili zelene površine za odmor, sa klupama, dok su za decu instalirana igrališta sa brojnim rekvizitima.

U svemu tome nijedno stablo nije posečeno, a platani, lipe, breze, dostigle su po petnaestak i više metara visine.

O drugačijem konceptu življenja dovoljno govori to da popodne i uveče stanovnici, a posebno deca, izlaze sve više pored svojih zgrada.

Posebna priča je novosagrađeno igralište za decu, kod zgrade TV Šabac i Glasa Podrinja.

Grupa starijih dečaka je ovde svojevremeno protestovala što im se ruši igralište za mali fudbal i pokrenuli su peticiju protiv toga.

Međutim, u sve to bili je upleteno i politikanstvo, pa je Molotovljevim koktelima zapaljen deo igrališta. Šteta je oko pet hiljada evra, ali za dobronamerne građane ovo je bio primer vandalizma, uperen pre svega protiv dece i igre.

Sada je dobijeno igralište za manju decu, sa ljuljaškama, hodalicama, penjalicama, toboganima, a za mali fudbal izgradiće se novo igralište, znatno veće i sa kvalitetnijom podlogom.

Ukupno je za uređenje naselja Benska Bara iz budžeta opredeljeno oko 200 miliona dinara, što je jedna od najvećih gradskih investicija ikada.

Stanari uz sve te investicije grada dobijaju novu vrednost svojih nekretnina, a to je i dobar primer kako osmisliti život u visokourbanizovanim naseljima.

Inače, ovo naselje bilo je, kako i ime kaže, obična bara, ali se nasipanjem peska iz Save dobilo pogodno tle za višespratnice.

Izgrađeno je sedamdesetih godina prošlog veka i u tome je najviše učestvovala HI „Zorka“. Simbolično je podignut manji spomenik u ovom naselju upravo posvećen „Zorki“.

Za trećinu manji računi za grejanje

Nastavljaju se radovi i na termoizolaciji zgrada u naselju. U ovu svrhu JKP „Toplana“ uzela je kredit od 2,5 miliona evra, da bi građani to mogli da otplaćuju kroz uštedu energije, i to na rate do 12 godina. Sa stiroporom od deset centimetara, PVC stolarijom i termostatskim ventilima ušteda toplotne energije a samim tim i novca za grejanje iznosi tridesetak i više odsto, a zgrade dobijaju lepše i trajnije nove fasade.

Tekstovi su deo projekta koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari