Kina zabranjuje kriptovalute 1

Kineska centralna banka objavila je danas da su sve transakcije vezane za kriptovalute nelegalne u ovoj zemlji i da moraju biti zabranjene zbog nacionalne bezbednosti i “sigurnosti imovine ljudi”. Takođe je zabranjeno i inostranim berzama da pružaju usluge kineskim korisnicima.

U zajedničkom saopštenju 10 kineskih vladinih agencija se obavezalo da će zadržati visok pritisak na zaustavljanje trgovinom kriptovalutama.

Posebno, Centralna banka Kine je naredila Internet, finansijskim i platnim kompanijama da onemoguće trgovinu kriptovalutama na njihovim platformama.

Kako su sauopštili rast u korišćenju kriptovaluta je poremetio “ekonomski i finansijski red” i povećao “pranje novca, ilegalno sakupljanje novca, prevare, piramidalne šeme i druge ilegalne i kriminalne aktivnosti”.

Vrednost bitkoina pala je ubrzo za više od pet odsto, ali je u vreme objavljivanja ovog teksta bio oko četiri odsto ispod jučerašnje vrednosti. Etereum, najveća od alternativnih kriptovaluta izgubila je 7,6 odsto vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari