Kineski samit: Od "živog" Tesle do virtuelne stvarnosti (VIDEO) 1

„Dobrodošli, dame imaju prednost“, obratio nam se Nikola Tesla, pozivajući nas u hotelsku sobu u NJujorku u kojoj je proveo dobar deo života.

U štofanom odelu u sobi svetlozelenih tapeta, u kojoj su osim njega bile i dva stone lampe na radnom stolu, bela komoda i u ćošku spakovani koferi Tesla je ponudio da nam ispriča jednu od tri priče koje, kako je rekao, najviše zanimaju ljude – o njegovom radu, odnosu sa Edisonom i njegovom bračnom statusu.

„Žene su, na primer, muzičarima i piscima inspiracija. Za naučnika je to njegov rad“, počeo je Tesla iz prošlosti pre nego što ga je slučajnim pucnjem u drugom pravcu zamenio Tesla iz budućnosti. Sa obojicom juče i danas mogli su da se „druže“ gosti dvodnevnog sajma Kine i 17 država Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija koji je organizovan u Beogradu. U hali 4 Beogradskog sajma juče prepodne predstavilo se nekoliko kineskih kompanija poput Huaveja ili CBRC, a osim virtuelnog Tesle domaćini u jednom kutku hale bili su i Milutin Milanković i Mihajlo Pupin.

Kina ima najbrže rastuću privredu, najveća su ekonomija sveta, te je sudeći prema izjavama predstavnika srpske vlasti i sama organizacija ovakvog jednog događaja u našoj zemlji od izuzetnog značaja.

„Najveći rezultat ove konferencije je Beogradska deklaracija o saradnji u inovacijama. NJom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemal?a učesnica mehanizma Kine i Centralne i Istočne Evrope“, poručila je premijerka Ana Brnabić na otvaranju konferencije.

Za nju je Kina, kako je rekla, čvorište na kome se u isto vreme može naći veština majstora, najsofisticiranija robotika i visoko poznavanje računara i razvoja softvera, a pohvalila je kineske programere rekavši da su „bez premca“.

Dokazi o tome bili su svuda uokolo u predvorju Hale 4. Bilo da je reč o kupanju na plaži iz sopstvene dnevne sobe ili planinarenje na Mont Everestu, na primer. Softver koji razvijaju ustvari vodi vas uz pomoć naočara i aplikacije gde god poželite, ako naravno imate 5G mrežu. Ova kompanija je za sada razvila prototip, ali sunčanje na plaži iz sobe, kažu, nije tako daleko.

Kompanija CRRC, koja na ovom sajmu nastupa zajedno sa Kineskom železnicom predstavila je simulator njihovog najbržeg voza.

– Upravlja se lako, kao da vozite kola, nije teško – objašnjavaju u ovoj kompaniji upotrebu simulatora.

Kad već ne možemo da se vozimo njime, možemo da probamo da ga vozimo. Komandna tabla je jednostavna, a brzina koju voz razvija (naravno, u realnim uslovima) je 350 kilometara na sat. Takvi vozovi već saobraćaju od Pekinga do nekoliko gradova u Kini, a testirani su na brzinu od 420 kilometara na čas, i na temperature od minus 25 do plus 40 stepeni.

Nisu svi izlagači na Sajmu iz Kine. Marko Šćepanović, osnivač kompanije OnoBikes i njegov brat napravili su, u svetu već prepoznatljivi, električni bicikl. Prva, starija verzija bez elektromotora ručnog rađenog bicikla koji negde na prvu loptu podseća na čuveni „Harli Dejvidson“ košta nekih 3.000 evra. NJegova novija verzija, sa elektromotorom koja dostiže brzinu do 75 kilometara na čas je i skuplja – od 4.000 do 10.000 dolara.

– Imamo kupce u Australiji, Rusiji, Indiji, SAD, Švajcarskoj, Švedskoj. Verzija bicikla sa elektromotorom ima šest, ali je najpopularnija ona sa motorom od 250 vati, jer taj model ne zahteva nikakvo dodatno osiguranje, ni registraciju – ističe Šćepanović.

I dok su gosti mogli da uživaju u poslednjoj reči tehnike u hali 4 uporedo su se održavale biznis i ministarska konferencija, potpisana je i Beogradska deklaracija, a ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je kineska agenda „Pojas i put“ oslikana kroz srpsku mudrost „drži se novog puta, ali starog prijatelja“. On je rekao da je ministarski sastanak bio kvalitetan i da su sve zemlje iz mehanizma Kina +17 zemalja prepoznale inovacije kao lokomotivu budućeg razvoja.

Sajam se završava danas, kada je planirano potpisivanje još memoranduma o saradnji, ali i predstavljanje pojedinih kineskih regiona.

Tehnološki lider

Kina je lider u novim tehnologijama svoja znanja i tehnologije nesebično deli sa nama, rekao je juče Nenad Popović, i dodao da je Beograd danas centar inovacije Evrope i sveta. Popović je najavio početak izgradnje srpsko-kineskog industrijskog parka početkom naredne godine.

Ministar za nauku i tehnologiju Kine Vang DŽigang rekao je da Kina želi praktičnu saradnju, da su potpisani sporazumi o saradnji nauke i tehnologije i da je time omogućeno produbljivanje saradnje dve zemlje. On je rekao da će svi koji se uključe u inovacije moći da daju svoj doprinos. On je izrazio nadu da će u srpsko-kineskom industrijskom parku dve zemlje na „prelepom Dunavu“ sarađivati u oblasti tehnologije i inovacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari