Konferencija "Izlaz iz sive ekonomije": Siva ekonomija i do 30 odsto BDP-a 1Foto:Beta

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će biti primenjene sve mere i aktivnosti predviđene akcionim planom suzbijanja sive ekonomije za ovu i narednu godinu, jer ako su promene uspele znači da je na bolje promenjen život građana.

„Te mere su dokaz zalaganja Vlade Srbije na suzbijanju sive ekonomije kao jednog od prioriteta u stvaranju boljih uslova za život i rad u našoj zemlji“, rekla je Brnanić na konferencija Vlade i privrede „Izlaz iz sive ekonomije“.

Ona je istakla da su promene u Srbiji partnerski posao i da Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), privreda i vlada zajedno rade na stvaranju fer tržišta.

Na konferenciji je predstavljen novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije koji predviđa da u naredne dve godine obima poslovanja u sivoj zoni bude smanjen za oko 200 miliona evra i da najmanje 11.000 radnika i 9.000 firmi iz sive zone počnu da posluju legalno.

Taj program su pripremili Vlada Srbije Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uz podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ, a sadrži 36 mera i 153 aktivnosti kojima treba da se postigne pet ciljeva: efikasniji nadzor, unapređenje rada Poreske uprave, uvodjenje podsticajnih mera za legalno poslovanje i zapošljavanje, smanjenje administrativnog i parafiskalnog opterećenja, jačanje svesti o suzbijanju sive ekonomije.

Član Upravnog odbora NALED-a Svetoslav Atanasov rekao je na konferenciji da su za privredu najvažnije mere kojima se podstiče legalno poslovanje i smanjuju birokratija i troškovi.

On je naveo da je 79 odsto privrednika istaklo u istraživanju NALED-a da su visoki porez i doprinosi na zarade ključni uzrok sive ekonomije, pa je zato smanjenje poreskog opterećenja jedna od najvažnijih mera.

Ocenio je i da je važno da se proširi delokrug programa Startuj legalno i sistema za prijavu sezonaca u gradjevinarstvu, turizma i kućnih poslova, zatim uspostavi elektronski javni registar taksi i naknada i da se prepoznaju novi oblici radnog angažovanja.

Ambasador Nemačke Toma Šib je ocenio da je Srbija proteklih godina ostvarila dobre ekonomske rezultate, ali da je i dalje problem siva ekonomija, koja obuhvata i do 30 odsto BDP-a.

Zbog toga, kako je istakao, Srbija gubi značajne poreske prihode koji bi mogli da se upotrebe za investicije u oblasti koje donose korist svim građanima.

Ukazao je da Nemačka pomaže Srbiji u borbi protiv sive ekonomijei da se postižu dobri rezultati, ali i da gradjani imaju odgovornost da daju svoj doprinos da sprečavaju nelegalnog poslovanje i utaje poreza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari