Aplikacija za ekološke problemeFoto: Pixabay/Pixundfertig

Evropska komisija objavila je poziv, koji je otvoren do 20. novembra, za dostavljanje mišljenja radi prikupljanja ideja o najboljem načinu funkcionisanja pravila Evropske unije zaštite konkurencije i politika zelene održivosti, saopštila je danas Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji.

Cilj je prikupljanje najšireg opsega stavova kako bi se utvrdio način na koji pravila zaštite konkurencije treba da budu izmenjena i dopunjena, ukoliko za to postoji potreba, kako bi se pomogao prelazak na zelenu ekonomiju, navodi se u biltenu.

Rok za podnošenje mišljenja je 20. novembar i ona će biti uvršćena u konferenciju čije se održavanje očekuje početkom 2021. godine.

Komisija ispituje nekoliko pravaca razvoja u oblasti zaštite konkurencije, uključujući i to da li je potrebno razviti smernice o „zelenoj saradnji“ između konkurenata, navodi se u tekstu i podseća da je Komisija dala pismo saglasnosti aprila 2020. godine kako bi dozvolila saradnju u farmaceutskom privrednom sektoru radi povećanja proizvodnje i unapređenja snabdevanja urgentno potrebnih lekova za bolničku primenu kao deo tretmana za kovid-19 pacijente.

Komisija traži povratne informacije o poželjnim oblicima saradnje između konkurenata koji ne mogu da se primene usled rizika od narušavanja konkurencije, naročito visokih novčanih kazni u slučaju kršenja istih, kao i da li ostvarivanje ciljeva iz EU Zelenog dogovora opravdava ad hoc tretman saradnje između konkurenata, navodi se u biltenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari