Kopač: Građani Srbije plaćaju cenu štetnih gasova iz termoelektrana 1Foto: FoNet

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač je danas tokom posete Termoelektrani „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu rekao da u regionu 16 termoelektrana proizvodi više emisija sumpor-dioksida i prašine nego 250 termoelektrana u celoj EU.

„To šteti zdravlju, a energetika to do sada nije plaćala. Gradjani Srbije plaćaju tu cenu“, ukazao je on, prenelo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ali, „sada se to menja zbog pravnog okvira Evropske zajednice jer je 2013. usvojena direktivu o velikim ložištima, da se dodatnim cenama opterete štetne emisije termoelektrana“, kazao je Kopač.

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Кacumata je rekao da je izgradnja postrojenja za odsumpravanje dimnih gasova u TE „NIkola Tesla A“ prvi projekat u oblasti zaštite životne sredine, započet 2019. godine, koji se realizuje u okviru sporazuma vlada dve zemlje.

„Važno je da sve termoelektrane smanje emisiju sumpor-dioksida, zbog zdravlja ljudi i uskladjivanja sa EU standardima. Siguran sam da će ovakvi zeleni projekti biti osnova i za našu dalju saradnju“, rekao je Кacumata.

Ministarka Zorana Mihajlović, koja je s Kopačem posetila gradilište postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova obrenovačke termoelektrane, rekla je da „pola milijarde evra ulažemo zajedno samo u projekte odsumporavanja“.

„Uslov broj jedan je da smo energetski bezbedni, da imamo dovoljno gasa, električne energije, ali jednako važan uslov je i zaštita životne sredine“, rekla je ministarka.

„Verujem da ćemo do kraja ove godine imati nacionalni plan za klimu i energetiku i da ćemo već sledeće godine biti energetski zeleniji. Vredno ćemo raditi na energetskoj tranziciji koja je uslov privrednog razvoja naše zemlje“, kazala je ona.

Direktor EPS-a Milorad Grčić izjavio je da je to u Obrenovcu jedan od najvažnijih projekata EPS i jedan u nizu u cilju zaštite životne sredine i obezbedjivanja dugoročnosti i dugovečnosti svakog instalisanog proizvodnog kapaciteta.

„Tretiraju se blokovi A3, A4, A5 i A6, a do sada je uloženo oko 500 miliona evra u ovakve projekte, a planovi za naredni period su ulaganje od 1,2 milijarde evra“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari