Kosovo: Od 2019. samo vozila po normama EU 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Od januara 2019. vozila čiji izduvni gasovi prelaze dozvoljene norme biće zabranjena, kažu za Radio Slobodna Evropa, službenici Ministarstva infrastrukture u vladi Kosova.

Ovo ministarstvo donelo je administrativno uputstvo o procedurama za licenciranje prilikom tehničkih pregleda, koje predviđa da svako vozilo koje se podvrgne tehničkom pregledu treba da ispuni još nekoliko standarda koji se tiču zagađenja životne sredine.

Tu inicijativu su pokrenule institucije Kosova u sklopu mera za zaštitu životne sredine.

Politički savetnik u Ministarstvu za infrastrukturu Esat Beriša, kaže za Radio Slobodna Evropa da je ovo ministarstvo počelo sa sprovođenjem pilot projekta kontrole izduvnih gasova vozila.

„Ovo administrativno uputstvo počelo je da se primenjuje početkom ove godine, a merenje zagađenosti izduvnih gasova iz vozila počelo je septembra ove godine. Međutim, za puno sprovođenje ovog administrativnog uputstva potrebno je odobrenje još nekoliko inspektora koji će se baviti nadgledanjem tehničkih pregleda“, naglašava Beriša.

Sertifikati kojima se ograničava kretanje vozila koja ne ispunjavaju potrebne standarde, dodaje Beriša, nisu još počeli da se izdaju zato što je potrebno odobrenje inspektora koji će nadgledati tehničke preglede.

Po njegovom mišljenju, očekuje se da će procedura biti gotova do početka naredne godine.

Prema promenama koje su izvršene u Zakonu o vozilima, a koje su stupile na snagu početkom ove godine, na Kosovo nije moguće uvesti vozila starija od deset godina. Takođe, nije dozvoljen uvoz vozila koja ne ispunjavaju standard „evro četiri“.

Na ovaj predlog reagovala je i Kancelarija Evropske unije na Kosovu, navodeći da su ove promene u suprotnosti sa direktivama EU.

Prema zvaničnim podacima, na Kosovu saobraća više od 315 hiljada registrovanih vozila, a prosek starosti vozila koja učestvuju u saobraćaju na Kosovu je 18 godina.

Za nova vozila koja se uvoze iz Evropske unije, od sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, od 2016. se ne plaća carinska taksa, dok se za polovna vozila, plaća carinska taksa od 9 odsto, umesto 10 odsto koliko je iznosila ranije.

Prošle zime, kvalitet vazduha u glavnom gradu Kosova je dostigao alarmantan nivo, prelazeći sve preporučene standarde. Prema upozorenjima Agencije za zaštitu životne sredine i Američke ambasade, vrednosti PM 2.5 bile su iznad dozvoljenih.

Najvećim zagađivačem životne sredine na Kosovu smatra se Energetska korporacija Kosova, koja proizvodi energiju sagorevanjem uglja, zagađenju doprinosi i korišćenje uglja za grejanje i veliki broj, čak 80 odsto, starih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari