Eljšani: Uputili smo zahtev vlastima u Prištini da bude produžen rok za preregistraciju vozila 1foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Kosovska policija regiona Sever uputila je zahtev vlastima u Prištini da bude produžen rok za preregistraciju vozila kako bi se omogućilo licima koja poseduju „KM“ da dobiju „RKS“ tablice.

Vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, kazao je za portal KoSSev da su pomenuti zahtev uputili Ministarstvu unutrašnjih poslova u Prištini, odnosno ministru Dželjalju Svećlji.

„To je i zahtev građana, pitaju nas kada i kako mogu da registruju“, objasnio je Eljšani.

On je rekao da zbog toga što trenutno nije moguće preregistrovati automobile – Kosovska policija na severu ne izdaje kazne onima koji imaju vozila sa “KM” tablicama.

„Mi smo zatražili da se preregistracija na primer dozvoli na mesec dana, da tokom tog perioda omogućimo građanima da dobiju ‘RKS’ oznake“, dodao je Eljšani.

Pitanje registarskih tablica (KM, ĐA, PR, PE, PZ, GL i UR) koje za gradove na Kosovu izdaje MUP Republike Srbije, što vlasti u Prištini smatraju nelegalnim, počelo je da se pokreće u septembru 2021. godine, odnosno po isteku drugog petogodišnjeg produžetka dela Briselskog sporazuma o slobodi kretanja, kada su u pitanju “KS” tablice.

To je izazvalo skoro dvonedeljnu krizu na prelazima Jarinje i Brnjak.

Kosovska vlada tada je donela odluku o uvođenju reciprociteta, uvevši probne tablice za automobile sa srpskim registarskim oznakama.

Nisu ni stigli da primene ovu odluku, jer su Srbi na pomenutim prelazima postavili barikade kada su se u blizini administrativne linije stacionirali pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije.

Kriza je okončana privremenim dogovorom o primeni režima nalepnica za registarske tablice, koje se i dalje koriste u centralnoj Srbiji i na Kosovu.

Ipak, tenzije su se nastavile i krajem jula 2022. godine, uoči početka primene nove odluke kosovske vlade o (pre)registraciji, odnosno zameni srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu za “RKS” tablice.

U nameri da se te tenzije smire, međunarodna zajednica uspela je u dva navrata da interveniše kada je reč o prolongiranju ovih odluka.

Par dana uoči novog isteka roka (31. oktobar), kosovska vlada je izašla sa novom odlukom o (pre)registraciji – da primenu vrši po fazama.

Plan je bio da se njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjuje do 21. aprila 2023. godine – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve do potpunog uklanjanja.

Olakšice prilikom uzimanja “RKS” tablica tada su bile ograničene do 31. marta ove godine.

Kako se bližila druga faza primene odluke, odnosno mera novčanog kažnjavanja vozača koji “RKS” tablice nisu uzeli – Kosovsku policiju na severu su početkom novembra prošle godine napustili srpski službenici, odbivši da svoje sugrađane kažnjavaju.

Usled novog skoka tenzija, međunarodna zajednica pozivala je kosovske i srpske lidere u Brisel.

Tek uoči početka kažnjavanja vozača (23. novembra), došlo je do novog dogovora – Priština se obavezala da neće po fazama primenjivati odluku o (pre)registraciji, a Beograd da nove tablice srpskih gradova na Kosovu izdavati neće.

Vlada Srbije je 6. decembra 2022. godine izašla sa uredbom o posebnim uslovima važenja registarskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu, potvrdivši da MUP Vlade Republike Srbije sada i zvanično neće izdavati nove tablice za gradove na Kosovu.

U uredbi su naveli da neće biti izdavane ni nove registracione nalepnice, već da će se produžiti važenje starih.

Prema toj uredbi, građani su tako mogli da obavljaju tehnički pregled i uzimaju osiguranja, što će im biti dovoljno kao dokaz za vožnju.

Konfuziju kod građana tada je izazvalo to što u pomenutoj uredbi nije bilo precizirano na kojoj teritoriji će moći da se koriste vozila sa produženim registracionim nalepnicama, a nije bilo ni informacija o tome da li će kao takva moći da saobraćaju preko administrativnih prelaza i u zemljama regiona.

Uprkos tome što su iz Vlade Srbije poručili da će vozila sa ovakvim tablicama moći da se kreću “kao i do sada”, na terenu se pokazalo da je zabrinutost građana bila opravdana.

Oni kojima je istekla srpska registracija nakon dogovora postignutog 23. novembra 2022. godine – na prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare dobili su od službenika Kosovske policije upozorenje da neće moći da se vrate, zato što zvanična Priština ne prihvata uverenje o izvršenom tehničkom pregledu i polisu osiguranja kao validnu dokumentaciju za prelazak preko integrisanog prelaza.

„Srpska vlada može da se igra sa svojim odlukama, ali vozilima sa ‘nelegalnim’ tablicama nije dozvoljen ulazak na Kosovo“, jedna je od tadašnjih poruka prištinskih zvaničnika.

Naveli su i da će automobil koji se vozi unutar Kosova bez validne registracije biti zaplenjen, a vozač kažnjen sa 150 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari