Svečlja upozorava na srpske ekstremiste, Kurti posećuje sever Kosova - ima li povezanosti? 1foto: KoSSev

Kosovski premijer Aljbin Kurti juče je bio u poseti severu Kosova, nekoliko dana nakon izjave ministra policije Dželjaja Svečlje da 400 srpskih ekstremista obučava oko granice za, kako je rekao, agresivne napade na Kosovo i da im je potreban samo nalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kurti je juče izjavio da je u poseti opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova bio kako bi s lokalnim rukovodstvom razgovarao o unaprešenju odnosa sa građanima, bez obzira na njihovu etniku ili versku pripadnost.

Nekoliko dana ranije Svečlja je pomenutu izjavu dao za albansku TV Njuz24, dodavši da se se kosovske bezbednosne institucije spremaju da spreče svaki srpski scenario, ali i da se suoče sa njim.

Ova izjava dolazi i nakon  Obaveštajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država u kom piše da će se „Zapadni Balkan verovatno suočiti s povećanim rizikom lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine“.

U tri kratka pasusa o Zapadnom Balkanu u dokumentu piše da će „nacionalistički lideri verovatno pogoršati napetost, povećati svoju političku korist, a spoljni akteri će ojačati i iskoristiti etničke razlike da povećaju ili zaštite svoj regionalni uticaj ili da osujete veću integraciju Balkana u EU ili evroatlantske institucije“.

Naše sagovornike upitali smo da li je ova ministrova izjava zapravo bila medijska priprema Kurtijeve posete.

Urednica portala KoSSev iz Kosovske Mitrovice Tatjana Lazarević ukazuje da se Svečlja već duže vreme nije oglašavao, što je čudno jer je ranije o severu Kosova govorio toliko da se na ovom delu KiM to tumačilo kao njegova “opterećenost dokazivanjem rezultata onoga što Priština naziva utvrđivanje suvereniteta na severu”.

Svečlja je to činio što kroz svakodnevne posete severu, što kroz objave na društvenim mrežama, ukazuje.

“Ne bih nužno tu izjavu dovodila u vezu sa Kurtijevom posetom, ali ne kažem da je nema. Da ima veze izjava bi došla sa drugačijom političkom osnovom i porukom ka građanima severa. Psoebno ne bih dovodila u vezu Svećljinu izjavu sa Kurtijevom posetom uoči odlučivanju o takozvanom uslovnom prijemu Kosva u Savet Evrope”, kaže urednica KoSSeva.

Svečlja upozorava na srpske ekstremiste, Kurti posećuje sever Kosova - ima li povezanosti? 2
Tatjana Lazarević Foto: Medija centar

Ljeart Hodža, novinar i politički analitičar, navodi za Danas da nijedna poseta bilo kog zvaničnika severu Kosova nije slična poseti bilo kom drugom delu Kosova. Dodaje da se ne seća kada je Kurti poslednji put bio u, primera radi, Peći, te mu to pokazuje da je ova poseta politički motivisana.

“Više od Svečljine izjave ima veze sa stanjem na terenu pred glasanje za smenu gradonačelnika. Ako znamo da ima tri sedmice do glasanja mislim da je dobro što je Kurti tamo bio i što iz prve ruke pokušava da sazna više informacija da li tamo uopšte postoji atmosfera i okolina za demokratski proces za smenu gradonačelnika. Nakon njihove smene otvara se prosot za nove lokalne izbore. Važno je to da bi došlo do bilo kakve šanse da se stvari na severu vrate u neku normalu, a sa ovim gradonačlnicima to nije moguće”, kaže Hodža.

Takođe, pitanje je i da li je ova Svečljina izjava, upozorenje na neke nove sukobe, veće od onog u selu Banjska, odnosno koliko odgovara realnom stanju ili je samo propagandna aktivnost.

Lazarević kaže da čak iako je u pitanju propaganda, to ne isključuje mogućnost da je utemeljena  na određenim obaveštajnim podacima koje Priština ima.

“Kurtijeva vlada već godinama unazad komunicira sa svojom javnošču preko propagande, pogotovo kada je u pitanju sever. Tako da se ova izjava ne izdvaja kada se u obzir uzmu druge Svečljine izjave koje je imao kada je u pitanju ono što oni vide kao  ‘naoružavanje kriminalnuih elemenata i oružanih formacija Srbije’. Nije to ništa neubičajeno za Svečlju”, navodi.

Hodža poručuje da, ako izjava nije realna, “onda smo svi u dubokoj nevolji”.

“Ako ministar tvrdi da se 400 ektremista sprema, tu informaciju moramo tretirati vrlo ozbiljno iz dva razloga. Prvo, ne bi Svečlja došao do te informacije  da nju nisu imali barem dve-tri strane službe, a tu prvenstveno mislim na KFOR koji se prvenstveno bavi očuvanjem granice između Kosova i Srbije. To što KFOR ovo nije demantovao, kao i nijedna od stranih ambasada Svečljinu izjavu, to još više uverava u tačnost te informacije. Ta izjava je tako vrlo zabrinajvajuća. Opet kažem nije realno verovati da su kosovske službe došle do tih inforamcija bez da su pre toga došli KFOR i drugi”, navodi.

Svečlja upozorava na srpske ekstremiste, Kurti posećuje sever Kosova - ima li povezanosti? 3
foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

On dodaje da sudeći po informaciji koja je poslednjih dana potvrđena – da se Vlada Kosova obavezala da neće da šalje svoje specijalne snage na sever bez da se prvo ne konsultuje sa Euleksom ili drugim međunarodnim akterima, jasno da kada bi do ekcesa došlo – kosovske snage ne bi reagovale. Na ovo se kosovska vlada obavezala zbog prijema u Savet Evrope, kaže.

“Ako je informacija netačna onda smo u nevolji jer gubitak poverenja u ministra unutrašnjih poslova je veliki problem i za Kosovsku policiju i kosovsku javnsot, a i za odnose Kosova i Srbije. Onda se upuštamo u propagandi rat u kome nemamo šansu protiv Srbije. Mislim da to šteti ne samo reputaciji Svećlje već i kosovskih institucija. Ako je dao netačnu informaciju to je veliki problem za njega. To sužava krug pouzdanih adresa za komunikaciju u ovo vreme”, odgovora.

On dodaje da je Svečlja na društvenim mrećžama zbog akciaj poptu skidanja postera Đokovića i Putina nacionalni heroj, ali da zbog socijalnog stanja unutar policije, čijim pripadnicima nisu povećanje plate i nemaju prevremeneno penzionisanje, kod ovog dela on ima problema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari