Albin Kurtifoto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je da je vlada koju vodi, i pored svih izazova tokom tri godine vlasti, na severu Kosova preduzela brojne akcije u korist ljudi koji tamo žive, navodeći među njima i regulisanje plaćanja struje, te otvaranje Pošte Kosova u četiri severne opštine, prenosi Kosovo online.

On je na Fejsbuku nabrojao da su prvi put profunkcionisale lokalne katastarske službe u četiri opštine na severu, pa građani, kaže, više neće imati problema sa imovinom.

„Da bi preduzeća mogla da se registruju i da koriste podsticaje i podršku, otvorili smo kancelarije Kosovske agencije za registraciju preduzeća. Za nekoliko meseci registrovano je više od 50 preduzeća“, dodao je Kurti.

Navodi i da je vlada za žitelje Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Severne Mitrovice predvidela posebnu meru za podsticaj zapošljavanja za 2.000 nezaposlednih, a koja podrazumeva subvencije do 70 odsto bruto zarade, za šest meseci, za svakog novog radnika.

Dodao je da je Pošta Kosova otvorila punktove u sve četiri opštine, preko kojih nudi usluge plaćanja registracije vozila, saobraćajnih kazni, izdavanja ličnih dokumenata i drugih dozvola.

„Rešili smo jedan od najvećih problema, a to je plaćanje struje, koje je pored velikog opterećenja javnog novca, stvorilo i nejednakost među građanima. U međuvremenu, uklanjanjem nelegalnih registarskih tablica i njihovom zamenom službenim tablicama RKS i javna bezbednost je poboljšana“, tvrdi Kurti.

Naveo je da je vlada izdvojila dodatnih četiri miliona evra za subvencionisanje izgradnje kuća za pripadnike manjinskih zajednica na severu, te da je već izgrađeno ili se gradi na desetine kuća, među njima i Albanaca „oštećenih u poslednjem ratu na Kosovu“.

„Gradimo puteve koji su nedostajali u sredinama i selima na severu. Povezali smo sela međusobno, kao i sa opštinama na jugu, putevima kao što je onaj koji povezuje Srbicu sa jezerom Gazivode i Zubinim Potokom. Invsetirali smo u crpne stanice, kako bismo rešili pitanje vodosnabdevanja sela u opštinama Zvečan i Leposavić“, nabrojao je Kurti.

Naveo je i modernizaciju telekomunikacione infrastrukture, dodajući da će Telekom Kosova ovog meseca instalirao 15 novih baznih prenosnih stanica, koje podržavaju 4+ i 5G tehnologiju.

„Jer Kosovo je zemlja svih njenih građana i za to imamo obavezu da ponudimo usluge, sigurnost i uslove za bolji život ljudi“, poručio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari