Kosovo: Oporezivanje robe iz Srbije doprineće ekonomskom razvoju 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

”Svi zajedno protiv štete koja dolazi na račun potrošača Kosova”, bila je tema konferencije koju je organizovao Odbor za zaštitu potrošača Kosova pri Ministarstvu trgovine i industrije, sa koje je poručeno da će dodatno oporezivanje robe proizvedene u Srbiji doprineti ekonomskom razvoju Kosova, prenosi RTK2.

Pre nekoliko dana započelo je sprovođenje zaštitnih mera na uvoz robe iz Srbije. Predsednik Odbora za zaštitu potrošača Kosova Šerif Fejzulahu, smatra da Srbija profitira na račun izvoza robe na Kosovo i time podriva stabilnu kosovsku ekonomiju.

“Država Srbija ima tu mogućnost da proizvode uvuče na Kosovo i da dobije milione evra na dobit ekonomije. Međutim roba koja sa Kosova pokušava da se izvozi preko Srbije ima raznoraznih poteškoća, od strane Vlade Srbije, to da razgraničite Vlade Srbije, ne naroda Srbije, nego Vlade. Na osnovu toga odnosi ne mogu da budu ravnopravni i zato mera koja je doneta od strane ministarstva od 10% vrlo je realna“, kaže Šerif Fejzulahu predsednik Odbora za zaštitu potrošača Kosova, prenosi RTK2

S druge strane, predsednik organizacije za zaštitu potrošača Seljatin Kačaniku poručuje da se zakoni moraju sprovesti, ali ova organizacija predlaže da Kosovo ima bilateralnu trgovinsku

saradnju sa svim državama sa kojima ima trgovinske odnose, što, kako kaže, nije praksa.

”Ovog puta ako u određenom trenutku dođe do nedostatka proizvoda iz Srbije, onda ćemo mi imati neke druge proizvode i domaće i iz izvoza, koji će biti skuplji nego oni koji su uvezeni iz Srbije. Svi moramo da uvidimo gde smo, nema mi i oni, na tržištu smo svi mi, a glavni stub tržišta je građanin potrošača. Svi drugi su se udružili, nas su ostavili same. Mi nesmemo da budemo žrtve politizacije. I ovaj teren, potrošački teren je u potpunosti ispolitizovan“.

Građani Kosova različito tumače uvođenje dodatne takse, ali većina smatra da će se ona negativno odraziti na potrošače.

“Srbija ovde ne donosi robu na silu, već sam ja sam trgovac i trebujem i dobijam tu robu. Trgovina ne poznaje politiku”.

“Šta da mislimo, rade šta hoće, o čemu da mislimo, uvek rade šta im je volja, pomaže im Evropska unija“.

“Vrlo je nepopularna mera i mislim da neće doprineti poboljšanju odnosa Beograda i Prištine. Mislim da će se to odraziti na ionako loš standard na Kosovu”.

”Promena tržišta, doći će Hrvati ili neki drugi, neke prijateljske zemlje Kosova i one će popuniti tržište”.

“Mislim da će to građani sigurno osetiti, jer 10% nije malo”, smatraju meštani Gračanice i Prištine.

U trgovinama je već počelo poskupljenje proizvoda, tako da se pojedini trenutno ne oddlučuju na uvoz robe iz Srbije.

”Počelo je poskupljenje srpskih proizvoda, ne kod svih dobavljača, kod većine da, svi su najavili da će biti poskupljenje za najmanje 10%, zbog takse koje je Vlada Kosova uvela ovih dana. Mi smo uvoznici Knjaz Miloša, ali trenutno nećemo da uvozimo robu, jer ćemo poskupeti naše proizvode 10%, očekujemo da će Vlada Kosova poništiti takvu odluku i da će proizvodi ostati po cenama po kojim su bili. Ono što je najgore je da će mušterije osetiti udar po džepu, svi i Srbi i Albanci, tako da je krajnji potrošač koji će da plati veću cenu za te proizvode”, rekao je trgovac Dragan Josifović.

Iz odbora za zaštitu potrošača Kosova tvrde da je od donošenja odluke o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije, carina Kosova prihodovala 150 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari