Kosovo: Uvoz iz Srbije i BiH smanjen za skoro 90 odsto 1Foto: Pixabay/Ronnyk

Uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovo drastično je smanjen, skoro 90 odsto, posle uvođenja taksi od 100 odsto.

Od oko 47 miliona evra vrednosti robe uvezene iz Srbije tokom decembra 2017. godine, u decembru 2018. godine ona je pala na svega 5,3 miliona evra, piše Koha Ditore, prenosi Radio Kontakt Plus.

Agencija za statistiku pokazuje da je uvoz iz zemalja CEFTA, među kojima su i Srbija i Bosna i Hercegovina, u decembru opao za 46 odsto ili 42,3 miliona evra. Za razliku od prethodnih meseci, kada je Srbija bila glavni trgovinski partner, posle uvođenja taksi to se promenilo tokom prošlog meseca, pa su mesto Srbije zauzeli Makedonija i Albanija.

Tokom decembra, iz Makedonija je na Kosovo uvezeno je robe u vrednosti od 17,4 miliona evra ili pet miliona evra više nego u decembru 2017. godine. Ipak, najveći porast uvoza robe na Kosovo u odnosu na decembar 2017. beleži Albanija sa 10,8 miliona evra, odnosno uvoz robe iz Albanije porastao je na skoro 17,4 miliona evra. Vlada Kosova je 21. novembra 2018. godine uvela 100 odsto takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari