Kostić kupuje i A banku? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Ni dva meseca kako je AIK banka Miodraga Kostića ozvaničila vlasništvo nad slovenačkom Gorenjskom bankom, stigla je vest iz ove zemlje da je Kostić dao najbolju ponudu za treću po veličini slovenačku A banku tešku čak 480 miliona evra.

Prema pisanju mariborskog lista Večer, u trci za A banku su još i mađarska OTP banka koja na slovenačko tržište ulazi kupovinom tamošnje Sosijete ženeral banke, dok je treći takmac investicioni fond Apolo koji je već vlasnik Nove kreditne banke Maribor.

Da bi zaista i postao vlasnik ove državne banke neophodne su mu saglasnosti Evropske centralne banke i Narodne banke Srbije, ali i pristanak slovenačke vlade s obzirom da se radi o sistemskoj banci u Sloveniji.

Na ovaj način Kostić nastavlja ekspanziju u bankarskom sektoru. Nakon što je 2014. godine ušao u AIK banku, krajem 2017. godine kupio je Alfa banku u Srbiji, zatim krajem prošle i početkom ove godine se ustremio na slovenačko tržište kupovinom Gorenjske banke za 110 miliona evra, da bi se sada bacio na najveći zalogaj do sada.

A banka je na kraju prošle godine imala aktivu od 3,7 milijardi evra i kapital od 583 miliona evra. U prošloj godini je ostvarila dobit od 66,7 miliona evra, što je veliki rast u odnosu na prethodnu godinu nakon restrukturiranja banke. AIK banka s druge strane je prošlu godinu završila sa neto dobiti od 47 miliona evra, aktivom od oko 1,8 milijardi evra i kapitalom od 480 miliona evra.

Slovenija ima obavezu prema Evropskoj uniji da proda tri državne banke koje je spašavala 2013. godine. NKBM je već prodata, veliki udeo države u NLB je takođe privatizovan i sada je ostalo da privatnog vlasnika nađe i A banka koja ima 9,6 odsto slovenačkog tržišta, skoro dve milijarde evra depozita i 1.000 zaposlenih.

A banka je naslednik Jugobanke Slovenija osnovane 1955. godine koja je promenila ime 1989. u A banka. Ova banka se spojila sa Vipa bankom 2002. da bi 2015. godine kupila Banku Celje i u tom trenutku bila čak druga po veličini na tržištu.

Kostić u Sloveniji već ima hotel Kempinski u Portorožu, kao i većinski udeo u aerodromu u ovom slovenačkom primorskom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari