Kragujevac: 40 prekobrojnih radnika JKP Šumadija ne prihvata otpremninu 1Ilustracija Kragujevac Foto: Stanislav Milojković

U Javno komunalnom preduzeću „Šumadija“ koje je sprovelo ocenjivanje i rangiranje zaposlenih, na listi „prekobrojnih“ je oko 100 radnika od kojih je 60 pristalo da ode uz otpremnine, dok oko 40 ne prihvata da napusti to preduzeće.

Direktor JKP „Šumadija“ Nemanja Dimitrijević rekao je za agenciju Beta da je u preduzeću krajem prošle godine bilo 605 radnika, a da je optimalan broj 485 i on će biti uvećan za 20 radnika iz takozvane zaštićene kategorije.

On je kazao da je preduzeće krajem prošle godine napustilo 40 radnika uz otpremninu, a za takav odlazak se izjasnilo još 20 zaposlenih, dok njih 30 do 40 „ispod crte“ ne prihvata da napusti preduzeće.

„Medju prekobrojnima najviše je radnika u administraciji, pa će ubuduće u preduzeću na jednog administrativca doći tri, četiri radnika iz operative“, najavo je Dimitrijević.

Dimitrijević je rekao da su svi radnici preduzeća mogli da se izjasne o jednom od tri radna mesta za koja misle da su stručni i kvalifikovani, kao i da je rangiranje zaposlenih izvršeno na osnovu ocenjivanja od strane njihovih rukovodilaca.

Dimitrijević je rekao da je zaposlenima „ispod crte“ ponuđena otpremnina od 36.000 dinara po godini staža, a da će oni koji na to ne pristanu biti proglašeni za tehnološki višak.

JKP „Šumadija“ je preduzeće nastalo objedinjavanjem pet javno komunalnih preduzeća koja su od 3. januara 2019. i zvanično prestala da postoje – Čistoća, Zelenilo, Parking servis , Gradske tržnice i Gradska groblja.

Predsednik sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti Branko Petrašinović je rekao agenciji Beta da sindikat nije bio aktivno uključen u praćenje procesa rangiranja zaposlenih i da su predstavnici sindikata samo obavešteni o tome.

Sindikati su, rekao je Petrašinović, tražili da budu uključeni u sve aktivnosti od samog početka objedinjavanja pet preduzeća u jedno –JKP „Šumadija“, što nije bilo prihvaćeno , pa im je nova organizacione šema i sistematizacija samo „servirana“.

„Zaposlenima ispod crte na rang listi, za koju u preduzeću Šumadija kažu da je preliminarna, pomagali smo u ulaganju prigovora komisiji. Imamo saznanja da su u nekim preduzećima radnicima lično davali ocene direktori, a bilo je i primera da direktor koji je na tom mestu nekoliko godina ocenjuje radnika koji ima više od dve decenije radnog staža u tom preduzeću“, kazao je Petrašinović.

On je rekao da je „Šumadija“ uvažila primedbu sindikata u vezi sa radnicima koji moraju da zadrže radna mesta jer pripadaju zaštićenoj kategoriji.

Petrašinović je dodao da će sindikat nastaviti da i dalje pažljivo prati sva dešavanja u vezi sa racionalizacijom broja zaposlenih u JKP „Šumadija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari