Krkobabić: Pola milijarde dinara za zadruge 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić izjavio je danas da je usvojen novi program podrške zadrugama za 2021. godinu i pozvao zadrugare u Srbiji da se pripreme da iskoriste taj novac.

Za te namene izdvojeno je 500 miliona dinara, ranije osnovane zadruge mogu da računaju na pomoć do 15 miliona, a nove na iznos do 7,5 miliona dinara.

„Program je tu, sada je sve na lokalnim samoupravama i zadrugarima“, rekao je Кrkobabić.

Vlada Srbije je 4. februara usvojila je Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Srbije.

To je prvi u nizu programa za poboljšanje uslova života i rada na selu koje će u toku ove godine sprovoditi Ministarstvo za brigu o selu.

Program podrške zadrugama praktično predstavlja nastavak uspešno realizovanog projekta popularno nazvanog „500 zadruga u 500 sela“, u okviru koga je sa čak 1,7 milijardi dinara podržan rad 152 zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, navodi se u saopštenju Ministarstva za brigu o selu.

Prioritet i u ovoj godini ostaju jug Srbije, nerazvijena, manje razvijena i devastirana područja, kao područja kojima je najviše potrebna briga države, ali će se prilikom odlučivanja o dodeli finansijskih podsticaja voditi računa o zastupljenosti čitave teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari