Ministarstvo privrede: Finansijska pomoć privredi dve milijarde dinara 1Izvor: FoNet/Ministarstvo privrede

Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković izjavio je danas da će resorno ministarstvo u ovoj godini nastaviti sa realizacijom programa finansijske podrške privrednicima, sa budžetom od dve milijarde dinara.

„Ministarstvo privrede je za programe finansijske podrške malih i srednjih preduzeća u prethodnoj godini izdvojilo 3,4 milijarde dinara bespovratnih sredstava, od kojih je 1,4 milijarde dinara iz sredstava EU za sprovođenje programa za nabavku opreme“, rekao je Cvetković na konferenciji „Dosadašnja praksa razvojnog finansiranja i mogućnosti finansiranja malih i srednjih preduzeća u Republici Srbiji“, u organizaciji Fonda za razvoj Srbije, u Novom Sadu, objavilo je ministarstvo.

Prema njegovim rečima, do sada je odobreno, po sva četiri programa finansijske podrške u 2023. godini, ukupno 1.019 zahteva, u vrednosti oko 2,2 milijarde dinara bespovratnih sredstava, dok je vrednost ukupno ostvarenih investicija 9,1 milijardi dinara.

„Što se tiče sredstava Fonda za razvoj, on je poslednjih godina dobio na atraktivnosti, jer je cena kapitala skočila. Pokušavamo da obezbedimo nove linije finansiranja. Novac se pronalazi, ali bih preduzetnicima poručio da pažljivo investiraju, jer ne podrazumeva svaka investicija razvojnu komponentu. Treba osmatrati globalne trendove, jer se dešavaju velike promene, prelazi se na nove tehnologije“, objasnio je Cvetković.

Poručujući da će Ministarstvo privrede nastaviti sa merama podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu, ukazao je da srpsko tržište treba da se širi, jer kapaciteti domaće privrede, kako je istakao, prevazilaze potrebe 7,5 miliona ljudi.

„Zbog toga je neophodna regionalna saradnja, novo, veće tržište, pa su stoga za našu privredu važne inicijative kao što je Otvoreni Balkan. Jedan od bitnijih podsticaja za domaće i strane direktne investicije je kvalitetan i visoko obrazovani radni kadar“, rekao je Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari