Krkobabić: Trgovinski lanci da formiraju mobilne prodavnice 1Foto: Pixabay/Stokpic

Ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić apelovao je na velike trgovinske lance da pokrenu mobilne prodavnice i zajedno sa lokalnim samoupravama, mesnim zajednicama i zemljoradničkim zadrugama organizuju dostavu osnovnih namirnica i lekova u najudaljenija sela gde žive mahom građani stariji od 70 godina.

On je izjavio da bi dostavna vozila trebalo da obezbede redovno snabdevanje u sredine gde najčešće nema ni jedne prodavnice, a reč je o udaljenim brdsko planinskim mestima i u pograničnim oblastima. Krkobabić je pozvao i sve zadruge i zadrugare da pomognu starijima od 70  u obavljanju prolećne setve i u drugim poljoprivrednim radovima u plastenicima i voćnjacima.

Od ukupno 4.700 sela, u hiljadu nema prodavnice a u 500 stanovnici nemaju čak ni pristup osnovnim životnim namirnicama jer nema prohodnih puteva. Uglavnom su to staračka domaćinstva, naselja od desetak i manje žitelja, a najugroženiji su u niškom, topličkom, pirotskom, pčinjskom i jablaničkom okrugu. Kako navode iz kabineta ministra Krkobabića, neke od zadruga već su se organizovale i mlađi članovi obilaze udaljena mesta i pomažu starijim sugrađanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari