Kurti: Kosovo je do sada dobilo pomoć od 341 miliona evra za borbu protiv pandemije 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je Kosovu do danas od drugih država i organizacija dodeljen 341 milion evra na ime pomoći za borbu protiv pandemije COVID 19, saopšteno je iz kabineta premijera u ostavci Kosova.

Na okruglom stolu koji je danas sazvao premijer Kurti bili su pozvani predsednik Kosova, predsednica parlamenta i sve parlamentarne političke stranke, ali su se pozivu odazvali samo predsednica parlamenta i potpredsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići, koji je i potpredsednik Skupštine Kosova.

Kurti je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, govorio o dosadašnjim merama i aktivnostima Vlade, Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta javnog zdravlja i najavio da će u međuvremenu do 4. maja biti donete odluke o daljem ostajanju na snazi sadašnjih ograničenja ili će se one promeniti.

Predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani pozvala je Vladu da ne blokira ostvarivanje javnih radova posebno u delu vodovoda i kanalizacije u vreme kada je od izuzetnog značaja obezbeđivanje vode.

Osmani je govorila i o tri zakonodavne inicijative u Skupštini Kosova, od kojih su dva predloga Poslaničke grupe DPK i treća ona koja proizilaze iz Odluke Ustavnog suda o ograničenju kretanja.

Potpredsednik Krasnići je rekao da samo njegovo prisustvo na sastanku govori o opredeljenju DPK da se prevaziđu partijski interesi o pitanjima od značaja za zemlju.

Ocenio je da se radi o zakasnelom pozivu i izrazio nezadovoljstvo što predlozi i inicijative DPK o hitnom finansijskom paketu podrške kompanijama i zaposlenima nisu uzeti u obzir, ali je istovremeno izjavio da je DPK kao najveća opoziciona stranka spremna da doprinosi prevazilaženju situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari