"Leoni": Obustave je bilo, "nesporazum" oko plata je uglavnom rešen 1Fotzo: www.leoni-serbia.com

Predstavnici sindikata su razgovarali sa rukovodstvom „Leonija“ i uglavnom je razrešen spor koji je nastao zbog smanjenja zarada i neisplaćivanja prekovremenog rada, rekao je Bratislav Cenić, regionalni poverenik UGS Nezavisnost, koji, uz Udružene sindikate Srbije Sloga, ima svoju organizaciju u ovoj kompaniji.

Cenić i Bratislav Ilić, poverenik sindikata Sloga za grad Niš, potvrdili su za Danas da su radnici Leonija u pogonima u Malošištu, Prokuplju i Nišu u sredu spontano obustavili rad u trajanju od pola sata nakon što su prethodno primili junske plate koje su umanjene za 5.000 do 10.000 dinara.

Generalni direktor kompanije „Leoni Srbija“ Klemens Saks prethodno je kazao da obustave rada u tim pogonima „nije bilo“.

– Plate su do sada bile oko 39.000 dinara, a sada su nam isplatili između 31.000 i 35.000 dinara. Uz to, uslovi rada su se drastično pogoršali od kada su strani direktori otišli, a ne njihovo mesto došli naši ljudi. Prekovremeni rad i rad subotom se preračunava u slobodne dane, ali nam se ti slobodni dani oduzimaju ukoliko nas fabrika preko nedelje pošalje dva, tri dana na odmor, pošto trenutno nema posla. Ukoliko radite na traci a zatreba vam slobodan dan iz bilo kog razloga nema šanse da ga dobijete, koliko god prekovremenog rada imali – rekli su neki od radnika Leonija.

Generalni direktor „Leoni Srbija“ Saks je kazao da nije bilo štrajka i da u svim pogonima kompanije proizvodnja normalno funkcioniše. On je kazao da je prošle srede grupa zaposlenih zatražila razgovor sa rukovodstvom kompanije zbog „nesporazuma koji je nastao u vezi sa obračunom zarada“.

– Razgovarali smo i objasnili sve detalje koji su ostali nejasni, a u vezi sa obračunom zarade. S obzirom da je jun imao manje radnih dana, 20 ukupno, u odnosu na maj koji je imao 23 radna dana, i obračun zarada za jun je bio nešto niži u odnosu na maj – rekao je on.

Saks je dodao da je „Leoni Srbija“ „uvela preraspodelu“ koja između ostalog znači da se, na primer, radne subote evidentiraju kao zarađeni dani i ako se za to vreme ne iskoriste kao slobodni dani, nakon isteka preraspodele, bivaju isplaćene kao prekovremeni rad. On je kazao da su razlog za ovakvu „preraspodelu“, kako je rekao, izrazito česte fluktuacije porudžbina kupaca, kao i specifičnost samog procesa proizvodnje u auto industriji.

Prilikom nedavne proslave deset godina rada u Srbiji te nemačke kompanije koja proizvodi automobilske kablove rečeno je da u njenim pogonima u Malošištu, Prokuplju i Nišu radi 9.000 radnika. Ministarstvo finansija objavilo je ovih dana da je u prvih pet meseci „Leoni“ ostvario izvoz u vrednosti od 105,9 miliona evra i da se nalazi na petom mestu liste naših najvećih izvoznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari