Leoni od februara najveći industrijski poslodavac u Srbiji 1Foto: FoNet Marko Misic (Arhiva)

Direktor kompanije „Leoni“ u Srbiji Klemens Saks najavio je danas da će ta kompanija uskoro otvoriti četvrtu fabriku, u Kraljevu, čime će postati najveći poslodavac u industrijskom sektoru u Srbiji.

Prvi pogon te firme u Kraljevu biće završen do kraja godine, a proizvodnja u njemu biće pokrenuta do početka februara.

– Naša investicija u Kraljevu je 60 miliona evra, a investicije u tri naše fabrike koje već rade iznose oko 90 miliona evra. Nakon završetka fabrike u Kraljevu imaćemo više od 10.000 zaposlenih i bićemo najveći poslodavac u Srbiji. Srbija će biti jedina zemlja u Evropi u kojoj ćemo imati četiri fabrike- izjavio je Saks na sastanku menadžmenta kompanije „Leoni“ u Nišu.

Saks je kazao da „Leoni“ u svoje tri fabrike u Srbiji – u Prokuplju, Malošištu i Nišu, upošljava 6.000 ljudi. Kompanija u Nišu zapošljava 1.400 radnika, a „do kraja 2019. godine biće ih više od 2.200“. Ona je u proteklih deset godina u budžet Republike Srbije uplatila više od 52 miliona evra za poreze i doprinose na zarade zaposlenih.

Prema njegovim rečima, „Leoni“ je trenutno jedan od 15 najvećih izvoznika u Srbiji, a u pogonima te kompanije u Srbiji od 2009. godine do sada proizvedeno milion i po kablovskih sistema.

Član Upravnog odbora „Leonija“ Martin Štutem je dodao da je ta kompanija izuzetno zadovoljna poslovanjem u Srbiji, saradnjom sa Vladom Srbije i ostalim nivoima vlasti, kao i obučenom i kvalifikovanom radnom snagom. On je kazao da je „Leoni“ od 2009. godine do sada uložio 400.000 evra za obuku zaposlenih i 350.000 evra dao u humanitarne svrhe.

– Leoni je dokazao da je pouzdan investitor i poslovni partner a i u novoj fabrici obezbedićemo moderne i inovativne radne uslove za više hiljada ljudi. Sa druge strane, potrebno nam je stabilno i predvidivo političko i ekonomsko okruženje kako bismo osigurali dalji rast našeg biznisa ovde u Srbiji- rekao je Štutem.

Petina zaposlenih sa fakultetskom diplomom

Branka Šeler, menadžer kompanije “Leoni”, istakla je da od ukupnog broja zaposlenih u pogonima u Srbiji 70 odsto radnika ima srednju školu, a 20 odsto radnika je sa fakultetskom diplomom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari