Predlog da se Šabanu Bajramoviću u Nišu "oduzme" bulevar povučen sa dnevnog reda Skupštine grada 1Šaban Bajramović. FOTO Stanislav Milojković

Predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić najavio je da će predlog da Bulevar Šaban Bajramović promeni naziv, a veliki muzičar dobije ulicu u mahali u kojoj žive Romi, biti privremeno povučen.

Skupština grada je sutra trebalo da odlučuje o predlogu Komisije za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica da ovaj bulevar promeni naziv u Bulevar Saše Savića Švabe, preminulog vođe moto- kluba „Noćni vukovi“, a da mahala Stočni trg dobije ime- Trg Šabana Bajramovića.

Stočni trg, pritom, zapravo nije trg već taj naziv formalno nosi mala, uska, zapuštena ulica od desetak kuća i bez saobraćaja.

„Zamolio sam predlagače da privremeno povuku predloge o Bulevaru Saše Savića Švabe i Trgu Šabana Bajramovića, dok se ne obave dodatni razgovori, kako bi se stvari izvele na čistac. Nema potrebe da se diže prašina oko ovoga, nema mesta tome. Reč je o prikupljanju jeftinih političkih poena, jer smo pred izborima“, rekao je Džunić novinarima.

Džunić je saopštio ovakvu odluku nakon oštre reakcije dela javnosti i ocena da je takav predlog skandalozan, sraman, diskriminatorski, pa i rasistički.

Predlogu da se Bajramoviću „oduzme“ bulevar usprotivili su se između ostalog internacionalni džez festival Nišvil, YUROM centar i Pokret slobodnih građana.

Oni su ocenili da je krajnje nedopustivo da se ovaj značajni umetnik, poznat i u svetu, izmešta na devastirani Stočni trg, čime se šalje poruka da mu je „mesto među njegovim Romima“.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je kazao da se ovakva getoizacija Bajramovića događa „upravo u trenutku kada je Nišvil postigao dogovor sa najčuvenijim džez muzejom na svetu iz Nju Orelansa da on bude prvi umetnik iz Srbije koji će u toj instituciji dobiti postavku“.

To bi trebalo da se dogodi sredinom juna ove godine.

Šaban Bajramović je dobio svoj bulevar pre 15 godina, kada je tadašnji Južni bulevar poneo njegovo ime.

U to vreme žitelji Južnog bulevara su protestvovali zbog promene naziva, pravdajući nezadovoljstvo time što im se nameću administrativne i finansijske obaveze, ali se u delu javnosti čula ocena da su njihovi motivi- predrasude i diskriminacija.

U njihovoj ulici do danas nisu promenjene table sa nazivom „Južni bulevar“.

Bajramović u Nišu, na Keju kod Nišave, ima i svoj spomenik, koji su na inicijativu Nišvila donirali umetnici i prijatelji velikog muzičara.

Spomenik je više puta bio na meti vandala, koji su na njemu ispisivali i kukaste krstove.

Ime Šabana Bajramovića nosi i gran pri Nišvila, za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari