"Sramotan odnos prema Šabanu Bajramoviću": Nišvil protestuje zbog namere grada da muzičaru "uzme" bulevar i "dodeli" uličicu u romskoj mahali 1Šaban Bajramović: Foto Nišvil

Internacionalni džez festival Nišvil upozorio je da plan Grada da se Šabanu Bajramoviću „uzme“ postojeći bulevar, a njegovom imenom nazove nepostojeći trg u romskoj mahali predstavlja „getoizaciju velikog umetnika“ i „narušavanje statusa Niša kao Evropskog grada tolerancije“.

Skupština grada Niša će na sednici u četvrtak 25. aprila odlučivati o predlogu Komisije za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica da Bulevar Šabana Bajramovića promeni naziv u Bulevar Saše Savića (Švabe), koji je bio poznati vođa moto- kluba „Noćni vukovi“, preminuo pre tri godine, a da romska mahala Stočni trg dobije ime- Trg Šabana Bajramovića.

„Skupština Grada planira da 25. aprila nakon 15 godina oduzme Šabanu Bajramoviću Bulevar i dodeli mu nepostojeći trg. Stočni trg, kako je nezvanični naziv zapuštene romske mahale, ne postoji kao trg, već se tako zove mala krivudava ulica od desetak kuća, pretesna za bilo kakav saobraćaj. Poruka koja se šalje javnosti je da je Šabanu mesto ‘među njegovim Romima’, na devastiranom Stočnom trgu, gde on i nije živeo. Živeo je u blizini Bulevara koji nosi njegovo ime“, rekao je direktor Nišvila Ivan Blagojević, ocenjujući da je reč o „sramotnom odnosu“ prema ovom muzičaru.

On je kazao da se ovakva getoizacija Bajramovića događa „upravo u trenutku kada je Nišvil postigao dogovor sa najčuvenijim džez muzejom na svetu iz Nju Orelansa da on bude prvi umetnik iz Srbije koji će u toj instituciji dobiti postavku“. To bi trebalo da se dogodi sredinom juna ove godine.

"Sramotan odnos prema Šabanu Bajramoviću": Nišvil protestuje zbog namere grada da muzičaru "uzme" bulevar i "dodeli" uličicu u romskoj mahali 2
Budući „Trg Šabana Bajramovića“: Foto Nišvil

Nišvil je zato predložio Skupštini grada da odbije ovaj predlog i da Saši Saviću dodeli drugu ulicu bližu centru grada, kako stanovnici Bulevara Šabana Bajramovića, koji se pre 15 godina zvao Južni bulevar, ne bi ponovo menjali lična dokumenta.

U to vreme oni su protestvovali su zbog promene naziva Južnog bulevara, pravdajući nezadovoljstvo time što im ona nameće administrativne i finansijske obaveze, ali se u delu javnosti čula ocena da su njihovi motivi predrasude, diskriminacija i ksenofobija.

Bajramović u Nišu, na Keju kod Nišave, ima i svoj spomenik, koji su na inicijativu Nišvila donirali umetnici i prijatelji velikog muzičara.

Spomenik je više puta bio na meti vandala, koji su na njemu ispisivali i kukaste krstove.

Gran pri Nišvila, za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima, nosi ime Šabana Bajramovića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari