Postavka Šabana Bajramovića u Nju Orleans džez muzeju u aprilu 2024. 1Šaban Bajramović. FOTO Stanislav Milojković

U Nju Orleans džez muzeju, jednom od najpoznatijih svetskih muzeja ove vrste, sredinom aprila sledeće godine naći će se postavka posvećena velikom muzičaru Šabanu Bajramoviću, saopštio je internacionalni džez festival Nišvil.

„Dogovoreno je da postavka posvećena Šabanu Bajramoviću uključuje izložbu koja prati njegov život od Niša do Njujorka, izdate ploče i ostale nosače zvuka, video snimke nastupa sa Nišvila, kao i neke lične predmete. Na otvaranju izložbe nastupiće i bendovi koji izvode njegovu muziku“, saopštio je Nišvil.

Festival je pozvao Bajramovićeve prijatelje koji poseduju zanimljive eksponate da ih privremeno ustupe Nišvil džez muzeju u Niškoj tvrđavi za potrebe ove izložbe.

Neki od najznačajnijih američkih medija pokazali su interesovanje za njegovu izložbu, navedeno je.

Postavka Šabana Bajramovića u Nju Orleans džez muzeju u aprilu 2024. 2
Šban Bajramović u Nišvil džez muzeju: Foto Nišvil promo

„Ovo je rezultat ovogodišnje posete Nišvil muzeju Grega Lambojza, direktora Nju Orelans džez muzeja, kao i dogovora sa direktorom Nišvila Ivanom Blagojevićem i Jelenom Ivanjac, predstavnicom Nišvila za SAD“, naveo je Nišvil.

Bajramović je umro 8. juna 2008. godine u niškom Univerzitetskom kliničkom centru od posledica infarkta.

Ovaj nesvakidašnji muzičar, raskošne lične i profesionalne biografije, bio je i Nišlija i svetski putnik, i siromah i muzičar čiju su pesmu skupo plaćali, i “politički” osuđenik na Golom otoku jer je pobegao iz vojske zbog ljubavi, i kralj romske muzike i jedan od deset najboljih bluz pevača na planeti.

Zvanični biografski podaci kažu da je napisao je i komponovao više od 700 pesama, te snimio 20 albuma i oko 50 singlova.

Postavka Šabana Bajramovića u Nju Orleans džez muzeju u aprilu 2024. 3
Nju Orelans: Foto Nišvil promo

Magazin „Tajm“ ga proglasio za jednog od deset najvećih bluz pevača na svetu, ali nije objavljeno koje godine.

Njegova izvedba pesme “Đelem, đelem” izabrana je za himnu svih Roma Sveta.

Na lični poziv Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za Kralja romske muzike.

Od 2000. godine njegova karijera je doživela novi uspon, čemu je doprinela i saradnja sa Mostar Sevdah Reunion-om i Dragijem Šestićem.

Govorio je da voli da čita i tvrdio da je pročitao oko 20.000 knjiga.

Pred smrt je kazao novinarima da teško živi, da se muči, i da su ga posle 40 godina pevanja svi zaboravili, niko kapiju da mu otvori i telefon da okrene.

Nišvil je inicirao da Bajramović bude dobitnik nacionalne penzije, sa čim se Ministarstvo kulture saglasilo, ali je smrt bila brža.

Nakon što je preminuo, ministar za rad i socijalna pitanja Rasilj Ljajić obećao je njegovoj udovici, Milici, da će država obezbediti sredstva kako bi ona stekla pravo na pristojnu porodičnu penziju.

Na inicijativu Nišvila, u Nišu je podignut spomenik Bajramoviću, a Gran pri festivala, za fuziju džeza sa ostalim muzičkim pravcima, nosi njegovo ime.

Šaban Bajramović je rođen je 16. aprila 1936. godine u Nišu, koji nikad nije napustio, mada su ga i prilike i daljine zvale.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari