Likvidacija Gradske stambene agencije u Kragujevcu 1Foto: www.wikipedia.org / By Струјајое

Voljom odbornika vladajuće većine u lokalnom parlamentu, u Kragujevcu je juče počeo postupak likvidacije javnog preduzeća Gradska stambena agencija.

Likvidacija firme koja je u minulih desetak godina izgradila više stotina stanova, pre svega u naselju Stara radnička kolonija, i koja je, od osnivanja do sada, uspešno poslovala, biće okončana u roku od četiri meseca, do kada će većina zaposlenih, kako je rečeno na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, biti raspoređena po gradskim upravama i drugim lokalnim javnim preduzećima.

U oštroj, na momente i neprimerenoj polemici, koja je prethodila rečenoj odluci, vlast je konstatovala da je gašenje Gradske stambene agencije „strateški bitno“, dok je opozicija tvrdila da se uspešne firme i profitabilni poslovi u kragujevačkom javnom sektoru ukidaju zarad interesa privatnih preduzetnika i tajkuna bliskih Srpskoj naprednoj stranci i drugim vladajućim partijama.

– Reč je o strateškoj odluci lokalne samouprave da se izgradnjom ne bavi sama, već da te poslove obavlja putem tendera. Rok za sprovođenje odluke je 120 dana – rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić.

Predstavnici zaposlenih su, s druge strane, navodili da je Agencija do sada izgradila 655 stanova i 37 lokala, ukupne površine 45.000 kvadrata, zatim da na računu ima blizu 30 miliona dinara, da sve obaveze uredno isplaćuje, te nikada nije imala kredit kod poslovnih banaka ili dozvoljeni minus, niti se izdržavala od subvencija. Navedene činjenice, smatraju, nedvosmisleno kazuju da Agencija nikako ne sme da bude ugašena, posebno ne „zbog privatnika i tajkuna kojima bi bili poveravani njeni poslovi“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari