Ljajić: Ministarstvo neće oduzimati licence turističkim agencijama, rešenje za desetak dana 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Turističkim agencijama u Srbiji neće biti oduzete licence, iako osiguravajuće kompanije ne pristaju da im daju garancije putovanja, rekao je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić.

Predstavnici tog ministarstva i Udruženja banaka Srbije su danas razgovarali o bankarskim garancijima prilikom sklapanja turističkih aranžmana, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Turističkim agencijama sutra ističu važeće licence, a da bi dobile nove, moraju da imaju garancije putovanja. Osiguravači ne pristaju da im obezbede garancije jer smatraju da je u vreme pandemije to za njih rizičan posao.

„Predstavnici Udruženja banaka dostaviće do kraja ove nedelje predlog procedure za operativno funkcionisanje i eventualno aktiviranje bankarskih garancija, s obzirom na to da takav model garancija putovanja do sada nikada nije bio korišćen u praksi, iako je predviđen Zakonom o turizmu. Ta procedura će biti ugrađena u novi Pravilnik o garancijama putovanja“, kazao je Ljajić.

Ministarstvo će uporedo, rekao je on, posredovati između osiguravajućih kuća i turističkih agencija da bi se rešio spor i na taj način koristio i taj mehanizam za obezbeđivanje garancija putovanja.

„Sasvim je neuobičajeno da osiguravajuće kuće tri dana pre isteka roka važenja aktuelnih licenci, naprasno obaveste agencije da neće pružati tu vrstu usluge, pravdajući to velikim stepenom rizika. Suština jeste da osiguravajuće kuće rade procenu rizika za svaku pojedinačnu agenciju i da posluju sa onim agencijama za koje procene da su stabilne i solventne“, rekao je Ljajić.

Naglasio je da Ministarstvo neće oduzimati licence agencijama, jer očekuje da se taj problem reši u narednih 7-10 dana, jer je letnja turistička sezona završena i ne očekuje se sklapanje novih turističkih aranžmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari