Ljajić: Šteta od taksi 90 miliona evra 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da je zbog uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, u poslednja tri meseca na Kosovu plasirano 90 miliona evra manje robe nego ranije.

O taksama se sve više govori kao nerešivom političkom pitanju, rekao je Lajić za TV Pink, ukazujući da takse sprečavaju da dijalog između Beograda i Prištine bude nastavljen i prave ekonomsku štetu koja može da ostavi posledice.

Mi ćemo do 21. februara imati tačan bilans stanja koliko je manje robe izvezeno. Do sada je, za ovih 80 dana, oko 90 miliona evra manje robe plasirano na Kosovu i Metohiji nego u istom periodu prošle godine. Trgovina je svedena na minimum ili radi šverc komerc, jer robe iz Srbije ima na Kosovu, rekao je Ljajić.

Prema rečima Ljajića, srpske robe ima čak u prodavnicama koje drže Albanci, a sumnja se i da najpre ide u Crnu Goru, Hrvatsku i Makedoniju, a potom na Kosovo.

Ekonomska šteta je evidentna. Takse su izazvale, pre svega, ozbiljnu političku krizu i na Kosovu i Metohiji i mi sada ne znamo da li će pre biti ukinute takse ili će pasti vlada Ramuša Haradinaja. U ovom trenutku to je ključno pitanje, rekao je Ljajić.

Takse postaju faktor od kojeg zavisi da li će Haradinaj ostati na vlasti ili ne, jer, kako kaže, ako ukine takse izgubiće poverenje birača.

Haradinaj isključivo iz tog razloga istrajava na taksama koje su besmislene, ocenio je Ljajić.

Prema njegovim rečima, dobra stvar je što je prvi put „postignut konsenzus“ u međunarodnoj zajednici da takse ne vode nikud i da ozbiljno ugrožavaju nastavak dijaloga.

Video sam izjavu (ambasadorka Kosova u SAD Vljora) Čitaku da su takse samo izgovor Srbije da ne pregovara. A o čemu da se pregovara, kako da rešavamo teška pitanja nestalih lica, imovine, ZSO, koja će se otvoriti tokom dijaloga, kada ne možemo da se dogovorimo oko plazma keksa, upitao je Ljajić.

Sada je trenutak za parlamentarne izbore

Predsednik SDPS smatra da je sada trenutak za parlamentarne izbore, kako bi nova vlada dobila pun demokratski kapacitet i legitimet za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Kao drugi razlog zbog koga bi trebalo ići na izbore Ljajić vidi proteste na ulicama gde se osporava legitimitet vlasti, a „ne postoji drugi način da se on proveri nego na izborima“.

On smatra da je bitan i stav SAD, koje su osudile uvođenje taksi i više puta pozvale Prištinu da ih ukine kako bi se dijalog nastavio, pri čemu američka administracija ističe da će podržati bilo kakav dogovor koji postignu Beograd i Priština.

U slučaju da izbora bude, SDPS se svakako prvo razgovarati sa Srpskom naprednom strankom o formiranju zajedničke liste, rekao je Ljajić i potvrdio da ostaje pri tome da više ne želi državnu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari