Ljajić: Sutra uvodimo kontramere Makedoniji 1Foto: Stefana Savić

Prvi put ove, ali već 13. put u poslednjih sedam godina, Srbija i Makedonija su u sporu zbog brašna.

Makedonske vlasti, naime, uvele su pre dve nedelje mere i otežale izvoz brašna iz Srbije, zbog čega srpski proizvođači i izvoznici brašna traže od Vlade Srbije da što pre reaguje kontramerama. Iako je Vlada Srbije pokušavala da ovo pitanje ipak reši razgovorima, izgleda da je sada i tome došao kraj, jer ministar trgovine Rasim LJajić za Danas kaže da će već od sutra Srbija uvesti kontramere Makedoncima.

– Ne možemo više da čekamo. Osim kupovine vremena, sa njihove strane nismo videli nikakvu spremnost za rešavanje problema – kaže LJajić za naš list. Ministar naglašava da je bio spreman još u petak da ode na sastanak u Skoplje, baš kao i juče, ali da neće da ide sve dok ne bude čuo konkretan predlog dogovora o kom može da se razgovora.

LJajić ističe kako je ovo 13. put u poslednjih sedam godina da se sporimo sa Makedonijom oko brašna i da, kako su mu rekli izvoznici, na mesečnom nivou zbog ovoga gubimo 200.000 evra. Vlasti u Skoplju su pre dve nedelje odlučili da se brašno iz Srbije ubuduće šalje u Makedoniju bez makedonskih markica, koje se dobijaju tek nakon fitosanitarnog pregleda, što, kako kažu izvoznici, u praksi može da potraje i ceo mesec.

Na pitanje zbog čega je uvedena ova mera LJajić ističe da makedonska strana tvrdi da su želeli da spreče šverc jer se deo brašna nakon uvoza direktno distribuirao malim pekarima, što oni nisu mogli da iskontrolišu. Drugi razlog je, kaže LJajić, to što oni tvrde da deo brašna sa markicama nalepljenim u Srbiji završava na Kosovu, što takođe ne mogu da kontrolišu.

– Čak i ako je to tačno, ne rešava se na ovaj način. Ono što smo predložili jeste da mi kontrolišemo markice ovde, oni tamo i da naše inspekcije sarađuju i razmenjuju informacije – napominje Rasim LJajić. Predlog, međutim, nije prihvaćen, a pošto nije bilo ni adekvatnog kontrapredloga, Vlada Srbije je odlučila da od sutra krene da primenjuje kontramere prema makedonskim uvoznicima.

Predsednik Udruženja žita Srbije Vukosav Saković za naš list ističe da Makedonija godinama „izmišlja nove načine kako da ograniči uvoz brašna iz Srbije“.

– Očigledno je da njihovi proizvođači brašna imaju uticaj na političke strukture i da žele da zaštite svoj interes. Problem je samo što su se Srbija i Makedonija kao članice CEFTA obavezale da neće biti i ne sme biti nikakvih dodatnih carinskih ili bescarinskih barijera – napominje naš sagovornik i dodaje da Srbija godišnje izveze u Makedoniju 40.000 do 50.000 tona brašna.

O gubicima zbog ove konkretne mere, kaže, ne može još da se govori jer ti podaci još ne postoje. Zato je bitno, napominje Saković, da se problem što pre reši kako se ne bi uvodile kontramere.

Izvoz

Prema podacima RZS, za prvih 10 meseci prošle godine razmena između Srbije i Makedonije iznosila je nešto malo manje od 623 miliona evra, od čega je izvoz Srbije bio 452,3 miliona, a uvoz 170,6 miliona evra. Od ukupnog izvoza za Makedoniju, na brašno od pšenice otpada 1,7 odsto, dok više od ovog proizvoda južnim susedima prodajemo električnu energiju, ulje od suncokreta i valjane, neplatirane proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari