Majdanpek: Minimalac od države kao prva pomoć preduzetnicima 1Foto: Silvija Kovačević

Među onima koji danas, sutra očekuju isplatu prvog od tri minimalca kao pomoć države je i više preduzetnika u majdanpečkoj opštini.

Pandemija je mnogima usporila i smanjila obim poslova, što je uticalo na prihode, a ima i onih koji su bili prinuđeni da „krckaju“ zalihe, ako su ih imali. Prislini odmor je nekima trajao dvadesetak dana, a nekima i duže od mesec dana u zavisnosti od delatnosti kojom se bave.

– Odlukom Opštinskog štaba za vanredne situacije bio sam prinuđen da zatvorim radnju na više od dve i po nedelje. To je izazvalo i trenutni i malo duži gubitak. Novac koji dobijamo kao pomoć veoma znači kako bi se ovaj gubitak ublažio i to će pomoći da ponovo počnemo sa radom, kao i dalje razvijamo posao predvidjenim planom. Planiram da koristim i mogućnost plaćana poreza za ova tri meseca na 24 rate, što će svakako dodatno rasteretiti poslovanje i pomoći nam da stanemo na noge i uspešno preguramo ovaj težak period. – kaže za Danas vlasnik majdanpečkog „Butika cveća“ Ivan Popović koji je u preduzetničke vode „uplovio“ početkom februara ove godine.

Dozvoli za ponovni početak rada frizerskih salona podjednako su se obradovali i frizeri i mušterije. Doduše, treba se sada navići da u frizerskim salonima, naročito onim manje kvadrature, neće istovremeno biti puno mušterija za međusobno razmenjivanje lokalnih aktuelnosti, i da na ulasku u salon čekaju dezo-barijere, dezinfekcija i pranje ruku, da se ne može bez maski i rukavica i da zakazivanje postaje obavezan detalj. I frizeri treba da se naviknu na rad sa obaveznom zaštitnom opremom.

– Sada radimo, ali u teškim uslovima, Nije lako šišati sa maskom i vizirom na licu sa fenom u ruci. Treba zadovoljiti sve mušterije, a njih je mnogo, zakazivanja su uveliko počela za par nedelja unapred. – priča frizer Nebojša Dragošan iz Majdanpeka ocenjujući da je situacija u kojoj su se frizeri našli zbog pandemije bila izuzetno teška.

-Mi zarađujemo na dnevnom nivou i svaki nam je dinar bitan. U ovom periodu smo izgubili mogućnost da svojim radom zaradimo mnogo više novca. Ovo što dobijamo od države može da nam znači, ali potrebno je opremiti salon, obezbediti sredstva za rad, ali i zaštitnu opremu. Za sve to je potrban novac, kao i za plaćanje računa i u kući i u lokalu. Niko nas nije pitao imamo li odakle, samo su rekli dobićete, a period od više od mesec dana nije kratak. I to što ćemo dobiti odlazi na račune i troškove. Jedino što nam možda malo više znači jeste olakšica plaćanja poreza za ova tri meseca od sledeće godine. Iskoristiću sve ono što država daje, jer nisam bio u mogućnosti da samostalno zaradim. – naglašava Nebojša Dragošan.

I njegova fah koleginica, frizerka Silvija Kovačević sličnog je mišljenja.

– Ova situacija je jako teška s obzirom da od ovog posla prehranjujem porodicu. Zatvorila sam salon dve nedelje pre odluke Vlade, jer je to bila odluka opštine. Prijavila sam se za novac koji dodeljuje država kao pomoć, značiće mi svakako, jer sam morala da poručim i nove proizvode za radnju ali i za lične potrebe. – kaže Silvija Kovačević.

Za pomoć države prijavili su se i u Đerdap Travelu jedinoj turističkoj agenciji u Donjem Milanovcu. Ova receptivna agencija radi cele godine, ali posao realno ima samo u sezoni, priča Ivan Morarević iz Đerdap Travela objašnjavajući da su pre pandemije i vanrednog stanja imali kako ga je nazvao „van sezonski“ period, koji se finansirao od prihoda iz sezone.

-Umesto da startujemo sa radom od marta meseca, nama se taj vansezonski deo produžio, a više sredstava za finansiranje nema. Prijavili smo se za prvu pomoć za zadržavanje zaposlenih i ta pomoć  je za nas više lokalizacija nego što je gašenje požara. Isplaćujemo plate i troškove a zadužujemo se za doprinose i porez. Tako da nam je to iz našeg ugla više kredit nego pomoć.  U situaciji kada nemate posla – to je kao da ste pozajmili novac, a sedite kući pitajući se kako ćete vratiti novac. Ukoliko brzo ne krenemo sa poslom bićemo u velikom problemu, jer nisu u pitanju samo doprinosi i porez, nego i svi ostali fiksni troškovi koji su i dalje tu: telefon, struja, komunalije, zakup, knjigovođa… To se mora  platiti. Mere državne pomoći važe za april, maj i jun. Što znači u julu moramo imati para za doprinose, porez, neto plate, fiksne troškove – kao da radimo punim kapacitetima. Očekujemo da će država uskoro izaci pred nas sa novim paketom mera jer u suprotnom mnogo će ljudi ostati bez posla. – zaključuje Morarević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari