Mala i srednja preduzeća spona u saradnji 1Skupština opštine Kragujevac Foto: kragujevac.rs

Nordijska poslovna alijansa (NPA) zainteresovana je za razvoj sistema centralizovanih javnih nabavki, koji se trenutno primenjuju u Beogradu i Kragujevcu i ostvaruju velike uštede u gradskim budžetima, prenosi Služba informisanja kragujevačke gradske uprave.

Ambasador Finske u Srbiji Perti Ikonen i predstavnici NPA, kao i pet kompanija iz te alijanse koje posluju u Srbiji, u razgovoru sa kragujevačkim predstavnicima naveli su da nordijske zemlje, poznate i po veoma uređenom i transparentnom sistemu javnih nabavki, planiraju da u Srbiji organizuju veliku konferenciju o javnim nabavkama.

– Nadam se da će kompanije NPA koje su već u Srbiji naći poslovni interes i u vašem gradu. Vi takođe imate centralizovani sistem javnih nabavki, i mi smo želeli da dođemo i da se upoznamo sa tim i vidimo kako on zapravo funkcioniše – rekao je Ikonen svojim kragujevačkim sagovornicima.

Pojasnio je da Nordijsku poslovnu alijansu čine predstavnici kompanija iz Danske, Švedske i Norveške koje nastupaju zajednički jer dele iste vrednosti, a poznate su po inovativnosti i kvalitetu proizvoda, kao i po dobrom odnosu prema zaposlenima.

Predsednica borda guvernera NPA Jasmina Vignjević rekla je da je ta alijansa osnovana kao poslovno udruženje 2009. godine, sa ciljem da se što više nordijskih investitora spoji sa srpskim investitorima i da se podstaknu investicije u Srbiju.

– Počeli smo sa nekih sedam-osam kompanija, a sada ih imamo blizu 50. Tu su velika imena poput kompanija „Ikea“, „Telenor“, „Volvo“, i „Securitas“, a u nordijskim zemljama postoji i veliki broj malih i srednjih preduzeća koja su zapravo nosioci ekonomskog razvoja. Tu vidimo upravo neku sponu kada je reč o saradnji sa Kragujevcom – rekla je Vignjević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari