Mali: Cilj ekonomskih mera je da država preuzme na sebe najveći deo tereta krize 1Foto: Vlada Srbije

Cilj ekonomskih mera za sprečavanje posledica izazvanih pandemijom korona virusa je da država preuzme na sebe najveći deo tereta krize, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On ja u Jutarnjem dnevniku RTS naglasio dva osnovna cilja ekonomskih mera: očuvanje radnih mesta i pomoć najteže ugroženom delu privrede – malim i srednjim preduzećima i zanatlijama u svim sektorima.

Mali je rekao da će isplatom po tri minimalca koje je država najavila biti obuhvaćeno više od 900.000 radnih mesta.

On je naglasio da će novac za isplatu minimalnih zarada moći da dobiju samo preduzeća koja uđu u program i obavežu se da neće otpustiti više od 10 odsto zaposlenih.

Novac za isplatu minimalca država će uplaćivati malim i srednjim preduzećima na posebne račune koji će biti pod kontrolom da bi se izbegle zloupotrebe, naglasio je Mali.

Podsećajući da je reč o merama za koje je namenjeno 5,1 milijrdu evra, Mali je istakao da je to oko 50 odsto državnog budžeta, odnosno oko 11 odsto brutonacionalnog dohotka i da je to Srbija mogla da uradi jer ima stabilne finansije.

Mali je objasnio i da se na jučerašnjme predstavljanju ekonomskih mera predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije pojavio jer je premoren.

Vučić je se donoćno bori za živote ljudi, sustigao ga je zamor i premor. On je, inače, i predsednik koordinacionog tela koji se bavi očuvanjem ekonomijei ovo su njegove mere, bez njega ove mere nebi mogli doneti, rekao je Mali i Vučiću poželeo da se što pre oporavi.

Nadam se da će da se brzo oporaviti molim ga da se čuva jer na kraju, i mi zavisimo od njega, rekao je Mali za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari