Mali: Javna preduzeća više ne predstavljaju fiskalni rizik 1Siniša Mali Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je u Skupštini, odgovarajući na kritiku poslanika Srpske radikalne stranke o gubitaškim javnim preduzećima, rekao da nijedno „ne predstavlja fiskalni rizik ni problem za funkcionisanje državnog budžeta“.

Mali je u raspravi o amandmanima na izmene i dopune Zakona o javnom dugu, rekao da su javna preduzeća u vrhu priorteta Vlade radi poboljšanja poslovanja i kvaliteta usluga, i da se nad njima vrši kontrola.

Napomenuo je da je Vlada osnovala poseban sektor koji se bavi „fiskalnim rizicima“ i analizom poslovanja tih preduzeća, da se ne bi pojavili „nepredviđeni gubici“, kao ranije.

On je rekao da još nema neto rezultat svih javnih preduzeća za ovu godinu, ali da je 2017. godine bio 23,6 milijarde dinara, dok je 2012. bilo 62-63 milijarde dinara gubitka.

„Danas je mnogo bolja situacija i nama javna preduzeća više ne predstavljaju fiskalni rizik, upravo zbog toga što postoji jasna kontrola njihovog poslovanja“, rekao je Mali.

Dodao je da ta preduzeća moraju dobiti saglasnost za planove, rebalanse i da više ne traže dodatan novac iz budžeta za svoje poslovanje.

Ministar je naveo da javna preduzeća 50 odsto dobiti uplaćuju u državni budžet Srbije, a 50 odsto koriste za svoj razvoj.

Poslanica Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović je rekla da su pojedina javna preduzeća godinama gubitaši, a da su direktori pojedinih „lopovi“.

Ona je navela da SRS insistira da Skupština dobije zvaničan izveštaj o radu i poslovanju svih javnih preduzeća od 2012. godine, kada je SNS došla na vlast.

„Da li je vama normalno – a to se dešavalo, da direktori nekih javnih preduzeća, evo ‘Puteva Srbije’ kupuju luskuzne automobile, ili u Elektroprivredi Srbije, to se ne zna na šta se troši novac“, rekla je Jovanović.

Ministru je poručila: „Kažete da je to zaustavljeno, da nema više rizika. Ma pustite to! Vi ste na vlasti sedam godina, a mi hoćemo da znamo kako su vaši direktori poslovali i koliko je otišlo novca i koliko su kredita uzeli“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari