Mali odgovorio Šoškiću: Politikanska zloupotreba ozbiljne funkcije 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Ministar finansija Siništa Mali ocenio je danas da su kritike bivšeg guvernera Narodne banke Srbije (NBS) i profesora Ekonomskog fakulteta Dejana Šoškića „politikanska zloupotreba ozbiljne funkcije koju obavlja, zarad sticanja jeftinih političkih poena za sebe i one na čijem je platnom spisku“.

„To da nema govora da je Srbija šampion, a da je pomoć građanima novo zaduživanje mogu da kažu samo ili ozbiljno zbunjeni propagandnom mašinerijom samozvanog lidera opozicije, ili oni koji svaki svoj nastup maliciozno koriste da unize rezultate koji se postižu, uprkos brojnim problemima koje izaziva pandemija virusa korona“, naveo je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Od bivšeg guvernera, kako je dodao, očekivao je malo više poznavanja materije, „jer realnost je daleko od njegove fikcije“.

Mali je naveo da pojedinci još od prošle godine neopravdano kritikuju izdvajanja države za sve punoletne državljane, koje ocenjuju kao neselektivne.

„Neumesno je praviti razliku između građana i upravo tu je razlika između nas i vas koji ste nekada vladali ovom zemljom.

Nažalost, trebalo je prepoznati razmere pandemije koja je uticala bukvalno na sve građane i to je osnovni razlog zašto se država nije opredelila za selektivan pristup pri podeli pomoći. Ukoliko neko ne želi, jer smatra da ima dovoljno novca, ne mora da se prijavi za pomoć“, istakao je Mali.

Kada je reč o stabilnosti javnog duga, Srbija spada među retke zemlje koje ga drže na nivou ispod propisanih 60 odsto BDP, koliko je predviđeno Mastriškim sporazumom, tvrdi ministar, uz ocenu da je čak i po tom pitanju Srbija među najboljim zemljama u Evropi.

„Javni dug je tako na kraju marta ove godine iznosio 55,7 procenata BDP-a, a prošlu, izuzetno tešku godinu, Srbija je uspela da završi sa javnim dugom od 57,4 procenta BDP“, objasnio je Mali i dodao da se očekuje da uz visoke stope rasta ove godine, javni dug ostane stabilan i ispod 60 odsto BDP.

Napomenuo je da je rast BDP Srbije u prvom kvartalu bio 1,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine i da se očekuje da če u drugom kvartalu rast biti veći od 10 odsto BDP.

Istakao je da su uspeh Srbije prepoznale svetske finansijske organizacije poput Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koje su dale za nijansu konzervativniju procenu rasta ove godine – pet i 4,5 odsto. Osvrnuo se i na kritiku povodom „manjka“ investicija koje je izneo Šoškić.

„Verovatno ne prati dovoljno dobro, kada ne zna da je naša zemlja, za razliku od vremena kada su oni vladali, uložila ogromna sredstva, posebno ove godine za kapitalne investicije. Podsetiću ga da je udeo javnih investicija u BDP-u ove godine rekordnih 7,2 odsto BDP-a. Podsetiću ga i da je udeo kapitalnih rashoda u BDP-u 2010. godine, za vreme njehovog mandata, iznosio 3,2% BDP-a, a da je 2011. taj procenat bio 3,1 odsto“, naveo je Mali.

On se, kako piše u saopštenju, prisetio i zaostavštine nekadašnjeg guvernera Šoškića, za kog je rekao da je „samo jedan u nizu majstora za propast“ kao i, kako je naveo,“sumanuto visokih stopa inflacije za vreme Šoškićevog mandata.

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić ocenio danas da je linerano i neselktivno davanje pomoći u vreme pandemije upitan potez koji se sa ekonomskog gledišta ne može opravdati i da će najavljenu pomoć jednog dana svi vraćati kao dug.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jutros na televiziji Pink da će za sve građane koji su vakcinisani od države stići još jedan dodatna finansijska pomoć, a to je dodatnih 3.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari