Mali: Početkom juna tender za privatizaciju Komercijalne banke 1Siniša Mali Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović (Arhiva)

Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je najavio da će najkasnije početkom juna biti objavljen javni poziv za privatizaciju, odnosno pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku u kojoj država ima udeo od oko 42 odsto.

„Država polako izlazi iz vlasništva u bankarskom sektoru i ostala nam je još samo Poštanska štedionica“, rekao je Mali na konferenciji o digitalnom bankarstvu i podsetio da je pre deset dana zavšena prodaja državnog manjinskog udela u Jubmes banci.

On je istakao da je bankarski sistem u Srbiji potpuno stabilan deo finansijkog sistema koji je osnova za rast domaće ekonomije.

Dodao je da se proces konsolidacije u tom sektoru uveliko odvija i da veliki broj manjih banaka menja vlasnika jer ih kupuju veće banke.

Prema rečima ministra finansija, kada konsolidacija bankarskog sektora bude završena biće stvoreni uslovi za potpunu digitalizaciju, a na tržištu će biti uspešne banke koje imaju bolji IT sistem i jeftinije izvore finansiranja.

Mali je rekao da je Međunarodni monetarni fond (MMF), čija delegacija sutra završava posetu Srbiju, procenio da će stopa rasta srpske ekonomije ove godine biti najmanje 3,5 odsto.

„Predviđanja MMF-a i Svetske banke su da će srpska ekonomija najbrže rasti u regionu u naredne četiri godine“, istakao je on.

Kako je dodao, životni standard građana je prošle godine, mereno prema BDP-u po glavi stanovnika, bio oko 7.200 dolara, a projektovano je da 2023. godine bude 10.400 dolara, što je povećanje od 44 odsto.

„Vladi Srbije je sledeći najveći izazov da obezbedi aktraktivno tržište što će da se uradi održavanjem makroekonomske stabilnosti i završetkom fiskalne konsolidacije“, rekao je Mali.

Država će se orjentisati, kako je objasnio, na rast i kako da ga pospeši, a sledi povećanje plata i penzija, odnosno povećanje lične potrošnje, kao i veća ulaganja u kapitalne investicije.

Ministar je podsetio da su izdvajanja za kapitalne investicije ove godine povećana na 220 milijardi dinara i dodao da se razmatra da naredne godine budu projektovane na više od 250 milijardi dinara.

„Nastavićemo sa projektom smanjenja opterećanja na zarade“, rekao je Mali i naveo da je prošle godine ukinut doprinos za nezaposlenost na teret poslodavca od 0,75 odsto i da očekuje da u narednoj godini dodatno bude smanjeno poresko opterećenje za jedan procenat.

Po njegovim rečima, digitalizacija i uvođenje eUprave su prioriteti Vlade Srbije i to da što veći broj usluga bude onlajn, kako bi se uštedelo vreme i smanjili troškovi privrede i građana.

Mali je najavio uvođenje 5G sistema početkom naredne godine.

„Završili smo Date centar u Beogradu, a očekujemo da uskoro počne izgradnja takvog centra u Kragujevcu. Sve je to bitno da Srbija ne propusti četvrtu industrijsku revoluciju“, rekao je ministar finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari